HRT-ov multinacionalni magazin Prizma slavi 25. obljetnicu neprekidnoga emitiranja

Zagreb, 26. ožujka 2018. – Jedna od najdugovječnijih emisija Hrvatske radiotelevizije (HRT) i zaštitni znak manjinske, ali i ljudsko-pravaške scene u Republici Hrvatskoj, multinacionalni magazin Prizma, u subotu 31. ožujka obilježava 25 godina neprekidnoga emitiranja. Svake subote poslijepodne na Prvome programu Hrvatske televizije (HRT – HTV 1) već četvrt desetljeća Prizma gledatelje javnoga medijskog servisa podsjeća kako živimo u višekulturnome društvu, u državi koja svojim manjinskim zajednicama pruža mogućnost obrazovanja na jezicima manjina, mogućnost službene uporabe manjinskih jezika te mogućnost ravnopravnoga sudjelovanja u političkome i javnome životu kako bi svoj identitet učinile vidljivim. Tijekom godina HRT-ova je Prizma otvorila prostor manjinskim glasovima koji se rijetko čuju, dala prostor ne samo za očuvanje, nego i za razvoj manjinskih projekata, promicala različitosti i slavila njihovu snagu te istodobno uvijek stajala uz one čija su manjinska prava povrijeđena i to upravo na temelju nacionalne pripadnosti.

Magazin koji je 1993. godine pokrenuo Zoran Slipčević do današnjih su dana ostvarivala brojna poznata novinarska imena Hrvatske radiotelevizije među kojima su Sunčica Findak, Jozo Kapović, Tomislav Špoljar, Hrvoje Bučar, Štefanija Blagaš, Ognjen Golubić, Hana Gelb, Silvija Trnčević, Marijana Kranjec, Sanja Pleša i Daniela Draštata. Režirali su je Alceo Marti, Mira Srića, Darko Erak, Sandra Krpan, Tomislav Markov i Ljiljana Mandić, a među zanimljivosti iz povijesti emisije ubraja se i činjenica da ju je režirao i slavni Anton Marti. Producenti su Damir Duić i Ivana Alilović.

Među mnogim zahvalama i priznanjima Prizmi ističe se ona Hrvatskoga helsinškog obora za ljudska prava (HHO) za medijsko promicanje ljudskih prava te nagrada za televizijskoj novinarstvo godine za film Neprežaljeni, koji je nastao upravo u Prizminoj ekipi. Nagradu Hrvatskoga novinarskog društva (HND) prošle  su godine primile urednice i voditeljice Marijana Kranjec i Daniela Draštata te redateljica Ljiljana Mandić.

Uži produkcijski tim emisije Prizma danas čini nekoliko stalnih novinara i urednika u Zagrebu te u HRT-ovim centrima: Hana Gelb, Silvija Trnčević, Vesna Ratković, Valmer Cusma, Lenka Lalić, Marijana Kranjec, Sanja Pleša i Daniela Draštata, redateljica Ljiljana Mandić, sekretarica režije Mirela Bedić te producentica Ivana Alilović.


Emisija nastaje u Programskome odjelu za obrazovanje i znanost Hrvatske televizije rukovoditelja Zvonka Božinovića.

Obljetničku Prizmu u subotu 31. ožujka obilježit će novi vizualni identitet koji je osmislio dizajner Damir Sabolović, čiju okosnicu čine nasmijana lica pripadnika manjina i većine, a umjetnički su štih tomu rješenju dali i slikar Johnathan A. Roberts te skladatelj Silvio Pasarić. U okviru emisije kreće i novi ciklus reportaža pod naslovom Razotkrivanje autorice Hane Gelb. S desetero hrabrih, mladih ljudi snimila je sedam priča u kojima bez zadrške, sloj po sloj, otkrivaju izazove manjinskoga života i života većinskoga naroda u Republici Hrvatskoj.

„Kako nam se ove godine emitiranje emisije poklopilo s velikim kršćanskim i židovskim blagdanima, Uskrsom i Pesahom, Prizma će se baviti njihovim razlikama“, ističe urednica Daniela Draštata te dodaje: „Upravo sam baveći se razlikama u ovih četvrt stoljeća naučila koliko smo pod kožom svi slični i kako se samo trebamo upoznati da bismo se suočili s vlastitim predrasudama i možda ih se, malo po malo, i oslobodili. Meni je Prizma bila i ostala izazov: učiniti manjinske teme vidljivima, i to u često drugima i drukčijima nesklonu okružju, tjera na kreativna rješenja!“

„Prizma je emisija koja sve procese u društvu promatra iz manjinskoga kuta koji se vrlo često razlikuje od pogleda većinskoga naroda. Volim je raditi i zbog toga što je savršena kombinacija odnosa politike, svakodnevnoga života i tradicije koja je utjecala na Republiku Hrvatsku u kojoj danas živimo“, poručuje urednica Sanja Pleša.

Prizma je tijekom 25 godina emitiranja rasla i razvijala se usporedno s manjinskom scenom u Republici Hrvatskoj. Nekoć prevladavajuće tradicijske teme zamijenile su angažirane reportaže o (ne)provođenju manjinskih prava i politika u Republici Hrvatskoj, a magazinski pristup u čijemu je u središtu pojedinac, Prizmu je učinio bliskom publici. U 45 minuta svake subote gledatelji mogu čuti nekoliko različitih jezika, otkriti korijene običaja ili fenomena te saznati tko i kako gradi hrvatsko višekulturno društvo.

Osim na Prvome programu Hrvatske televizije (HRT – HTV 1) u subotu 31. ožujka s početkom u 14.20 obljetničko će izdanje multinacionalnoga magazina Prizma biti dostupno i putem mobilnih uređaja, tableta i računala s pomoću multimedijske usluge HRTi.


Podrobniji podatci o programskim sadržajima Hrvatske radiotelevizije nalaze se na mrežnim stranicama Hrvatske radiotelevizije hrt.hr i na podstranicama za novinare press.hrt.hr.

 
Hrvatska radiotelevizija
Komunikacije
Prisavlje 3
10 000 Zagreb
telefon: 01 634 3303
telefaks: 01 634 2961
e-adresa: hrt@hrt.hr
hrt.hr, hrti.hrt.hr