Druga sezona Hrvatskih velikana Roberta Knjaza premijerno na Hrvatskoj radioteleviziji

Zagreb, 19. ožujka 2018. – Hrvatska radiotelevizija (HRT) od nedjelje 25. ožujka na Prvome programu Hrvatske televizije (HRT – HTV 1) s početkom u 20.40 započinje s prikazivanjem druge sezone hvaljene dokumentarno-zabavne serije Hrvatski velikani autora i redatelja Roberta Knjaza. U novih osam nastavaka gledatelji će imati prigodu doznati neke nove i možda manje poznate činjenice o hrvatskim velikanima – od Ivana Meštrovića i svetoga Leopolda Mandića, Marije Jurić Zagorke, hrvatskih nobelovaca Lavoslava Ružičke i Vladimira Preloga, Matije Gupca i Ruđera Boškovića do Vesne Parun te Ante Starčevića. Serija je to koja na jedinstven, originalan i zanimljiv način spaja povijesne činjenice i zanimljivosti o najvažnijim osobama iz hrvatske nacionalne povijesti. „Hrvatski velikani ove su godine bili nominirani za Večernjakovu ružu, a serija je već u prvoj sezoni postigla zavidnu gledanost i izvrsne reakcije gledatelja. Pokazala nam je kako je povijest moguće prikazati na zabavan i dinamičan način”, ističe HRT-ova urednica Snježana Nožinić.

Autor Hrvatskih velikana Robert Knjaz najavljuje kako i u drugoj sezoni toga televizijskoga povijesnog tečaja sudjeluju vrhunski stručnjaci iz povijesti, ali i laici, ljudi koji su poznavali velikane i čuvaju sjećanje na neke manje poznate činjenice i priče o njima. „Novih osam nastavaka bavi se životom i djelom, manama i vrlinama, uspjesima i mukama Ivana Meštrovića, svetoga Leopolda Bogdana Mandića, Marije Jurić Zagorke, nobelovaca Lavoslava Ružičke i Vladimira Preloga, Matije Gupca, Ruđera Boškovića, Ante Starčevića i Vesne Parun. Saznajte zašto ih zovemo velikanima, ali i kako je izgledao njihov svakodnevni, u mnogočemu neobičan život. Serija je pogodna za svaku dob, vremensku priliku i veličinu ekrana. Sadržava elemente drame, trilera, komedije, vesterna i romantike. Nakon ove serije povijest više nikada nećete gledati na isti način niti ćete provoditi ljeta na produžnoj iz povijesti”, najavljuje autor Robert Knjaz uz kojega dokumentarno-zabavnu seriju Hrvatski velikani za Hrvatsku radioteleviziju ostvaruju producentica Vedrana Mikez, urednica Snježana Nožinić, direktor fotografije Domagoj Lozina, asistenti produkcije i organizatori Gregor Poljakovski, Anđelko Raguž i Marija Čoso, tonski snimatelj Tomica Mladić i drugi kamerman Dino Senčar. Neizostavni su majstori u postprodukciji asistenti režije Miroslav Sikavica, Juraj Lerotić i Ivan Sikavica, montažerke i montažeri Monika Drahotuski, Nina Velnić i Žarko Korać te Bruno Razum i Tvrtko Karačić, koji su bili zaduženi za 2D animaciju i grafiku.

Postprodukciju je budnim okom nadgledao Mario Alojzije Lubina, a od kreativaca su sudjelovali pisci, istraživači i tvorci skečeva Marin Periš, Željko Stručić i Milan Peh. Za arhivu su bili zaduženi Iva Jurčić, brojni prevoditelji i istraživači, Kulturno-umjetničko društvo Ivan Goran Kovačić i Bianca Ban, lektorica Ana Biško i veliki prijatelj emisije i nezaobilazna karika Vjekoslav Jadrešić. Iza ovoga velikoga projekta stoje i brojne druge ustanove, muzeji, arhivi i stručnjaci koji su svojim predanim radom pridonijeli stvaranju nove sezone HRT-ovih Hrvatskih velikana.

Osim na Prvome programu Hrvatske televizije (HRT – HTV 1) nedjeljom s početkom u 20.40 druga sezona dokumentarno-zabavne serije Hrvatski velikani bit će dostupna i putem mobilnih uređaja, tableta i računala s pomoću multimedijske usluge HRTi. Podrobniji podatci o programskim sadržajima Hrvatske radiotelevizije nalaze se na mrežnim stranicama Hrvatske radiotelevizije i na podstranicama za novinare press.hrt.hr.

Hrvatska radiotelevizija
Komunikacije
Prisavlje 3
10 000 Zagreb
telefon: 01 634 3303
telefaks: 01 634 2961
e-adresa: hrt@hrt.hr
hrt.hr, hrti.hrt.hr