Turistička ruta 'Od Sombora do Erduta' i na Brailleovu pismu

'Plan posjeta' - mapiranje turističke ponude Općine Erdut i Osječko-baranjske županije za slijepe i slabovidne osobe predstavljen je u općinskoj vijećnici u Dalju u sklopu projekta Visitus, financiranog iz prekograničnog programa Hrvatska - Srbija.

Po riječima projektne menadžerice Jelene Eklemović iz Poduzetničkog centra Općine Erdut, ukupno je mapirano dvadeset i osam turističkih točaka u Osječko-baranjskoj županiji. One bi se trebale spojiti s turističkom rutom u Zapadnobačkom okrugu u Vojvodini u jedinstvenu prekograničnu vinsku i gastro rutu, namijenjenu slijepim i slabovidnim osobama s pratiteljima. U projekt su uključene sve slavonske županije, danas je predstavljen dokument, odnosno metodologija, a slijedi uvođenje posebnih alata - samostojećih info-pultova, mobilne aplikacije i grafičkih priručnika.

Na taj će način biti stvorena nova turistička ponuda, prilagođena slijepim i slabovidnim osobama. Aktivnosti uključuju sastanke s udrugama,  turističkim agencijama, mapiranje turističke ponude, kreiranje specijalnih alata za slijepe i slabovidne osobe, što podrazumijeva turističke točke s tonski obrađenim zapisima na četiri jezika, samostojeći tonski infopult s kartom programskog područja, aplikaciju s GPS navigacijom za android uređaje i priručnik. Također, potrebno je obučiti sve pružatelje turističkih usluga s područja Općine Erdut da se kroz specijalne treninge osposobe za rad s ovom skupinom turista, a kanimo provesti i nacionalnu medijsku kampanju te promotivne ture za ovu ciljanu skupinu projekta, pojasnila je Eklemović.

Darko Barjaktarević iz općinske Turističke zajednice u obogaćivanju turističke ponude vidi mogućnost razvoja za svoju sredinu. Gostima koji imaju poteškoće u kretanju, da bi uživali u našoj destinaciji, nismo napravili ništa. I ovaj je projekt u stvari početak izgradnje infrastrukture u općini, u svim mjestima i u objektima koji pružaju turističku uslugu, kako bi se ugodno osjećali.

Projekt VISITUS odobren je u sklopu prekograničnog programa Hrvatska-Srbija-Interreg IPA CBC Croatia - Serbia, ukupna vrijednost je 353.048,15 eura, a traje od 15.lipnja 2017. do 14.veljače 2019. godine. Vodeći partner je grad Sombor, a partneri su općina Erdut i Institut ekonomskih znanosti iz Beograda.