Marševi za prava žena u Zagrebu, Rijeci, Splitu i Zadru

U povodu Međunarodnog dana žena, u Zagrebu je u organizaciji Feminističkog kolektiva fAKTIV u četvrtak održan Noćni marš u kojemu je, ulicama središtem Zagreba od Trga žrtava fašizma do Zrinjevca, sudjelovalo više tisuća građana, tražeći ratifikaciju Istanbulske konvencije, pravo na pobačaj i rodnu ravnopravnost. Istovremeno, marširalo se i u Splitu, Rijeci i Zadru.

"Međunarodni dan žena, najveći je praznik žena - žena kao političke snage. To je dan slavlja, dan otpora i dan kada naglašavamo zašto smo ljute i dan kada glasno tražimo promjene", poručila je predstavnica organizatora Marša u Zagrebu u kojem su sudjelovale i brojne osobe iz javnog života. Upozoreno je kako su žene u hrvatskom društvu potplaćene radnice koje se doživljava isključivo kao roditeljice, odgajateljice i njegovateljice nacije dok rodno uvjetovano nasilje prema ženama prolazi nekažnjeno. "Ljute smo jer je ugroženo davno izboreno pravo na pobačaj. Opet je na udaru Crkve i vladajućih", istaknuto je u proglasu Marša. U doba neoliberalnog kapitalizma žene rade u nesigurnim uvjetima, potplaćene u tzv. ženskim sektorima, a siromaštvo u Hrvatskoj ima žensko lice, rečeno je.

U povodu Dana žena, udruga Domine iz Splita organizirala je noćni marš-za prava žena! Marš se održao pod geslom 'Računajte na otpor', a simbolizira 100 godina ženskog pokreta u Gradu pod Marjanom. Ispred stare gradske vijećnice na Narodnom trgu, okupilo se stotinu istomišljenika i istomišljenica koji su nosili transparente s porukama za veća prava ženama, a zatim su svoj dvosatni marš nastavili duž stare gradske jezgre.