Muzička akademija otkrila zaboravljeno ime hrvatske glazbe

Koncertom 'Priča o Ivani' Muzička akademija u Zagrebu otkrila je javnosti zaboravljenu autoricu zadivljujućeg opusa od stotinjak djela koji tek treba biti primjereno vrednovan. Ona je Ivana Lang.

Koncert je bio priča o umjetnici koja je voljela skladati, slikati, družiti se s umjetničkom elitom. Ivana Lang do kraja je svojeg života, 1982. godine, širila je kreativnu energiju.

Iza pijanistice i pedagoginje ostala je bogata skladateljska ostavština: glazbeni opusi, opera, dva baleta i vokalne minijature kao najviši domet njezina stvaralaštva.

Ja naslućujem da je njena glazba negdje između kasnog romantizma i neoklasicizma, ali činjenica je da Ivana nije pristajala ni na jednu dominantnu estetičku ideologiju i možda je baš zato i bila dijelom prešućivana,  komentira muzikologinja i producentica projekta Vesna Rožić.

Mislim da bi mogla vrlo lako prepoznati njezin stil impresionizma, ekspresionizma, nacionalnog idioma, istarskog folklora... To je sve u njezinom rukopisu zabilježeno,  kaže umjetnička savjetnica Eva Kirchmayer-Bilić.

Kći Ivane Lang Kristina Beck-Kukavčić prisjeća se odrastanja uz tu iznimnu osobu: Interesantno, veselo, kreativno, nadahnuto... Kod nas je uvijek bilo puno ljudi, puno umjetnika svih profila, ne samo muzičara - naš stan je bio uvijek pun pozitivne energije.

Ivana Lang ostavila je i dnevnike iz kojih se tek treba rekonstruirati kulturni život onodobnog Zagreba, a prije svega treba se proučiti i vrednovati njezin opus i odrediti mjesto u kontekstu novije hrvatske glazbe.