Na HRT-u održana komemoracija za HRT-ova doajena Branka Lentića


Zagreb, 19. veljače 2018. – Na Hrvatskoj radioteleviziji (HRT) danas je održana komemoracija za HRT-ova doajena, uglednoga dokumentarista te prvoga ravnatelja Hrvatske televizije (HRT – HTV) Branka Lentića od kojega su se oprostili članovi njegove obitelji te mnogobrojni kolege, novinari, urednici, suradnici, prijatelji te članovi Ravnateljstva Hrvatske radiotelevizije. „Pamtimo ga kao prvoga ravnatelja Hrvatske televizije te smo s velikom žalošću primili vijest o njegovu odlasku jer nas je napustio ne samo dragi kolega i dugogodišnji televizijski profesionalac nego i autor koji je svojim radom ostavio neizbrisiv trag u povijesti Hrvatske radiotelevizije, ali i audiovizualnih medija u cijelosti”, istaknuo je glavni ravnatelj Hrvatske radiotelevizije Kazimir Bačić. Dodao je da će Branko Lentić, među ostalim, ostati upamćen i kao utemeljitelj popularnih kvizova u vrijeme dok je bio odgovornim urednikom Televizije Zagreb te kao osoba koja je zaokružila informativni program i u čije je vrijeme nastao velik broj televizijskih igranih serija.

Od Branka Lentića oprostio se i bivši dugogodišnji glavni ravnatelj Hrvatske radiotelevizije Mirko Galić, koji je istaknuo kako mu je još jednom pripala uloga koju nitko ne želi – oprostiti se od jedne od ikona Hrvatske radiotelevizije i televizijskoga novinarstva u Republici Hrvatskoj. „Branko Lentić ne podliježe obvezi da se o mrtvima govori sve najbolje. On je bio najbolji za života, ostat će najbolji i nakon smrti. Danas se ovdje opraštamo od jednoga od naših televizijskih besmrtnika. Televizija u Republici Hrvatskoj ili u Hrvata, kako tko voli reći, ima i dugu i plodnu povijest, a Branko Lentić jedan je od njezinih stupova, prije svega u rangu dokumentaristike”, istaknuo je Mirko Galić.

Među mnogobrojnim kolegama i suradnicima o Branku Lentiću na komemoraciji su govorili HRT-ova novinarka i urednica Daria Marjanović, koja je nastavila njegov posao u međunarodnome televizijskom magazinu Alpe – Dunav – Jadran, te HRT-ov urednik Mladen Santrić, a od velikana televizijske dokumentaristike došli su se oprostiti i brojni drugi sadašnji i bivši zaposlenici među kojima su bili Mladen Stubljar, Ksenija Urličić, Vesna Spinčić Prelog, Zlatan Prelog, Milka Ganza, Marija Nemčić, Danko Družijanić, Maja Sever, Aleksandar Stanković, Sanja Šegedin-Miriovsky, Tatjana Šimić, Ivica Blažičko, Dubravko Merlić, Dijana Roko, Hrvoje Zovko, Vladimir Brnardić i brojni drugi.

Branko Lentić rođen je 1938. godine u Milni na Braču, a školovao se u Sinju i Zagrebu. Na Radioteleviziji Zagreb (RTZ) počeo je raditi još kao student prava 1966. godine, isprva kao suradnik, a zatim kao urednik i autor emisija za mlade te autor dokumentarne serije Objektiv 350. Glavni i odgovorni urednik programa Televizije Zagreb bio je od 1969. do 1972. godine, a za njegova mandata uvedeni su kvizovi i snimljene neke od najgledanijih televizijskih igranih serija te je zaokružen informativni program. Nakon sloma Hrvatskoga proljeća bio je prisiljen na ostavku te je od 1972. godine do kraja radnoga vijeka radio kao autor mnogobrojnih emisija.

Autor je više od dvije stotine dokumentarnih filmova u kojima je prvi otkrio takozvanoga maloga, običnog čovjeka. Među njegovim su najpoznatijim djelima Grga iz 1967. godine, Zagreb – bijeli grad iz 1969. godine, Dinamitaši iz 1973. godine, Jozo i mnogi iz 1974. godine, Bit ćeš velik iz 1975. godine, Bič s dva kraja i Mjesto koje hoće živjeti iz 1976. godine, 14 gnjevnih iz 1978. godine, Živjeti vukovarske slike iz 2001. godine te brojni drugi dokumentarni filmovi koji su desetljećima prikazivani na mnogim svjetskim televizijama.

Podrobniji podatci o HRT-ovu doajenu Branku Lentiću dostupni su u Leksikonu radija i televizije, na mrežnim stranicama Hrvatske radiotelevizije hrt.hr i na podstranicama obljetnica.hrt.hr.

Hrvatska radiotelevizija
RJ Komunikacije
Prisavlje 3
10 000 Zagreb
telefon: 01 634 3303
telefaks: 01 634 2961
e-adresa: hrt@hrt.hr
hrt.hr, hrti.hrt.hr