Zagreb - arhitektonski vodič

Mnogi nas vodiči vode kroz mnoge gradove, a točke koje na njima tražimo često su arhitektonska djela. Slike gradova mijenjaju se neprestano gradnjom novih zgrada koje doista vrijedi upoznati - u mnogim hrvatskim gradovima.

U istraživanju znamenitih arhitektonskih djela promatrači su često opčinjeni zgradama iz dalje prošlosti. Ali u suvremenoj arhitekturi postoji sada već velik broj doista zanimljivih djela. Upravo je zato grupa entuzijasta iz Društva arhitekata u Zagrebu odlučila upozoriti na novo lice grada u kojem žive. Uz voditelja projekta Luku Korlaeta nastaje nova karta s novim oznakama: Zagreb- arhitektonski vodič. Sudjelovali su mnogi suradnici, a za vizualni identitet cjeline odgovorna je dizajnerica Katarina Zlatec.

Vodič sadrži 200-tinjak zgrada od kojih je 50 istaknuto nacrtom fotografiom i kratkim tekstom. U pitanju su zgrade koje su višestruko ili višekratno prepoznate od struke kao vrijedne i važne. Na popisu su mnoge nove javne zgrade. Neke od njih imaju prilično delikatnu funkciju - poput nove zgrade Zavoda za hitnu medicinu arhitektonskog studija Produkcija 004 - mjesta na koje građani dolaze kad su najosjetljiviji.

Posljednjih su desetljeća iznimno uspjele i zgrade dječjih vrtića. Primjerice, dječji vrtić Medo Brundo u Dubravi djelo je arhitekta Hrvoja Njirića. A arhitektonski fond velikih gradova stalno se obnavlja zato je važno redovito obnavljati i arhitetonske vodiče.