Vremenska prognoza, 13.2.2018.

U utorak, ponegdje još i srijedu, nastavit će se zimski uvjeti na kopnu, uz novi snježni pokrivač, a i mjestimice na Jadranu je moguć snijeg nošen jakom, pa i olujnom burom. Bit će i kiše, a na jugu i juga. U nastavku tjedna mirnije, stabilnije i sunčanije, ali uz osjetno hladnija jutra.

U utorak snijeg, kiša, bura...

U utorak će u istočnoj Hrvatskoj biti oblačno, povremeno sa snijegom. Vjetar slab do umjeren sjeveroistočni, a temperatura zraka uglavnom između -2 i 2 °C.

Podjednaka će temperatura biti i u središnjoj Hrvatskoj, uz također oblačno vrijeme i povremeni snijeg, koji će prestati u drugom dijelu dana. Očekuje se stvaranje novog snježnog pokrivača debljine između 5 i 10 cm.

Još deblji će biti u Gorskome kotaru i Lici, ponegdje vjerojatno i oko 30 cm, uz temperaturu zraka između -4 i 0 °C, te povremeno umjeren sjeveroistočnjak, koji će pojačavati osjet hladnoće. Na sjevernom Jadranu uz promjenljivu naoblaku bit će kiše, a uz obalu je moguća i susnježica i snijeg. Poslijepodne će oborine prestati, a prema večeri će i bura oslabjeti. No, do tada će puhati jaka, podno Velebita i olujna. Temperatura zraka uglavnom između 2 i 7 °C.

Na srednjem Jadranu promjenljivo oblačno, povremeno s kišom, moguće i grmljavinom, a u unutrašnjosti Dalmacije kiša i susnježica. Puhat će jaka bura, prema otvorenom moru sjeverozapadnjak. Poslijepodnevna temperatura između 6 i 10 °C.

Na jugu Hrvatske također povremeno kiša i grmljavina, a u unutrašnjosti je i moguća susnježica, ponegdje i snijeg. Puhat će umjerena bura, prema jugu jako jugo, a na otvorenom moru sjeverozapadnjak, uz umjereno valovito i valovito more. Temperatura zraka uglavnom između 5 i 10 °C.

Od srijede do nedjelje - stabilnije, ali...

U srijedu još ponegdje u kopnenom području može biti slabog snijega, osobito u istočnim i gorskim krajevima. Od četvrtka barem djelomice sunčano, uz osjetno hladnija jutra, često i maglovita, a najviša dnevna temperatura bit će u porastu.

I na Jadranu se od srijede očekuje smirivanje vremena pa će biti uglavnom suho, pa i pretežno sunčano, tijekom vikenda uz vjerojatno više oblaka nego u četvrtak i petak. U početku će još puhati umjerena i jaka bura, zatim povremeno umjeren sjeverozapadnjak. Sredinom tjedna relativno hladno, osobito ujutro, a za vikend toplije.

HRT METEO

A ima li, i ako da - koliko snijega na meteorološkim postajama DHMZ-a, kolika je temperatura zraka, smjer i brzina vjetra, količina oborine i drugi podaci mjerenja i motrenja moguće je pratiti pomoću HRT METEO - aplikacije za pametne mobilne telefone. Odnedavno su vidljivi i meteorološki podaci za mnogobrojne europske gradove, od kojih čak 10 u hrvatskoj bližoj okolici. I još radarska slika oborine, izlasci i zalasci Sunca, Mjesečeve mijene, prognoze za tekući i sutrašnji dan, te za još dodatnih 5 dana za hrvatska područja. Naravno, osim meteoroloških informacija i dalje su dostupne i one prometne HAK-a, uključujući i kamere.

METEO KARIKATURA

A zaželite li se malo razvedriti i nasmiješiti, makar i "kiselo", na internetskim stranicama HRT-a postoji i svaki dan nova METEO KARIKATURA...