O kiši, snijegu, buri, hladnoći do kosti, ali i ženama i djevojkama u znanosti...

Dok neki uživaju u zimskom ugođaju, i snijegu "čak" i u nekim nizinama, i još se vesele novom sljedećih dana, uz buru vjerojatno i ponegdje uz more, drugi se s čežnjom prisjećaju iznadprosječne siječanjske topline bezuspješno se nadajući njezinom ponavljaju u nastavku veljače. A neki se i prisjećaju važnosti žena i djevojaka u znanosti. Danas je njihov međunarodni dan.

Nove oborine i jačanje vjetra!

Mnogi od onih koji ne planiraju spaliti "princa karnevala", fašnika, krnju, pusta i druge im kolege po funkciji tijekom današnje suhe večeri, nego taj čin ostavljaju za drugi dio utorka, trebali bi biti svjesni vrlo velike vjerojatnosti oborine, a ponegdje i jakog i olujnog vjetra. I prije, mjestimice već do kraja ponedjeljka, ali i u utorak poslijepodne i navečer, kiša ponovno "prijeti" mnogim mjestima na Jadranu, poglavito na njegovom južnom dijelu, a snijeg većini kopnenih krajeva, pa čak, uz jaku i olujnu buru, i ponegdje na sjevernom Jadranu. Temperatura zraka gotovo posvuda će biti niža nego danas poslijepodne i navečer, a osjećaj hladnoće pojačavat će i vjetar.

Hladnoća do kosti?!

A u ponedjeljak, prije tih oblaka, oborina i jakog vjetra, te posebice u četvrtak, kad nas sve te pojave napuste, velika je vjerojatnost za jutarnju temperaturu nisku kao malo kada posljednjih tjedana i mjeseci. Naravno, daleko od rekordnih vrijednosti, ali razmaženi na dosadašnju relativnu toplinu ove zime mogli bi biti iznenađeni i ne poslušaju li prognoze ili im ne vjeruju - nespremni.

Žene i djevojke u meteorologiji

Podrobniju prognozu po područjima i mjestima za emisije s meteorološkim sadržajem na medijskim platformama HRT-a, uključujući i HRT meteo - aplikaciju za pametne mobilne telefone, danas pripremaju Jurica Miljak, dipl. ing. u Splitu, Igor Horvat, mag. phys. - geophys., u Rijeci, te u Zagrebu Ivana Havrle Kozarić, dipl. ing., Kristina Klemenčić Novinc, dipl. ing. i Tanja Renko, dipl. ing., koja će dodatno, kao voditeljica DHMZ-ovog Odjela za upozorenje na opasne vremenske pojave, brinuti i o upozorenjima za europski MeteoAlarm sustav.

Inače, HRT, kao rijetko koja medijska kuća u svijetu, od svojih početaka za meteorologe ima ne samo stručnjake s diplomom iz područja meteorologije - geofizike, nego i s dodatnim znanstvenim titulama. I to posebice žene. Nekada dr. sc. Vesna Jurčec, prvu ženu koja je predočavala vremensku prognozu na televiziji u Hrvatskoj, pa kasnije, sve do ne tako davno - dr. sc. Branka Ivančan Picek - sadašnju ravnateljicu DHMZ-a i dr. sc. Vlasta Tutiš, a sada dr. sc. Nataša Strelec Mahović - prvu ravnateljicu DHMZ-a. U skoroj budućnosti vrlo vjerojatno će temu svoje doktorske disertacije: "Pijavice na Jadranu: učestalost, karakteristike, uvjeti nastanka i mogućnost prognoziranja"  obraniti i Tanja Renko.

Dr. sc. Vesna Jurčec doktorirala je 1960. godine, i to na Massachusetts Institute of Technology, Department of Technology, s temom: "Surface pressure prediction by means of statistics and vorticity principle".

Dr. sc. Vlasta Tutiš obranila je 1995. godine na PMF-u disertaciju: "Razvoj olujnih procesa iznad nehomogene podloge", a dr. sc. Branka Ivančan Picek, sadašnja ravnateljica DHMZ-a, doktorirala je 1999. godine na temi: "Generiranje atmosferskih vrtloga nad područjem Jadrana", što joj je omogućilo, između ostaloga, da postane mentor i dr. sc. Nataši Strelec Mahović, koja je 2011. godine obranila doktorsku disertaciju: "Prepoznavanje konvektivnih oblaka, magle i niskih oblaka te lociranje šumskih požara multispektralnom analizom satelitskih slika".

A Nataša je pak bila mentorica dr. sc. Petri Mikuš Jurković, koja povremeno priprema prognoze za Hrvatski radio, a priprema se i za emisije Vrijeme, na HTV-u. Njezina je disertacija: "Satelitske karakteristike i grmljavinska aktivnost intenzivnih konvektivnih oluja".

Osim do sada spominjanih meteorologinja, stalnih suradnica HRT-a, među kojima su i agrometeorologinje Ivana Čavlina Tomašević, dipl. ing. i Petra Sviličić, mag. phys. - geophy, postoje i mnogobrojne druge, kojima nije uža specijalnost vremenska prognoza, ali su dale, i daju, veliki doprinos hrvatskoj znanosti, napose meteorologiji, ne samo kroz svakodnevni rad, nego i znanstvene radove.

Meteorologinje u DHMZ-u

Inače, u DHMZ-u, nacionalnom autoritetu za meteorologiju u Hrvatskoj, od oko 360 zaposlenih gotovo je dvije trećine muškaraca, i to posebice zbog onih zaposlenih na meteorološkim postajama diljem Hrvatske. Premda, na njima rade i radile su i žene, čak i na najvišoj, na Zavižanu.

No, kada se analiziraju samo visokoobrazovani stručnjaci, kojih je 36 % - većina je žena. Pritom je njih više - i magistra znanosti, a i, čak gotovo dvostruko, doktora znanosti.

Meteorologinje na PMF-u u Zagrebu

Gotovo svi trenutačno zaposleni meteorolozi i meteorologinje u DHMZ-u školovali su se na Geofizičkom odsjeku zagrebačkog Prirodoslovno-matematičkog fakulteta, gdje je odnos zaposlenih muškaraca i žena ravnopravniji nego u DHMZ-u, ne samo u ukupnom broju zaposlenih, nego čak i u broju onih s dodatnom znanstvenom titulom, pri čemu je muških magistara znanosti za jedan više nego ženskih, a kod doktora znanosti je suprotno.

A među onima koji se trude postati članovi akademske meteorološke znanosti trenutačno su na PMF-u brojnije djevojke. Na preddiplomskom i diplomskom studiju meteorologije ih je 56, a muškaraca 53, pri čemu je na preddiplomskom studiju više djevojaka, na diplomskom pak muškaraca. Na doktorskom studiju muškaraca je manje - 9, dok je djevojaka i žena - 11.

U ponedjeljak u meteorološkom dijelu programa HRT-a

A o postojanosti ili promjenljivosti današnjih prognoza već u ponedjeljak ujutro moći će se saznati najprije na Hrvatskome radiju, od još jedne žene u znanosti - Tomislave Hojsak, dipl. ing., te malo kasnije, u programu Hrvatske televizije, od Dunje Plačko-Vršnak, dipl. ing., koja se posljednjih godina ne bavi samo srednjoročnom prognozom, nego i dugoročnom, za više tjedana i mjeseci unaprijed. Je li se i što promijenilo u odnosu na prošle izračune - uskoro.