Brojne pohvale astronomu Anti Radoniću za prvi radijski prijenos lansiranja rakete u svemir u HRT-ovoj Andromedi

Zagreb, 8. veljače 2018. – Iznimnom srčanošću, posebnom sugestivnošću i s jakim emocijama poznati je hrvatski astronom Ante Radonić u eteru Drugoga programa Hrvatskoga radija (HRT – HR 2) ovoga tjedna vodio prvi radijski prijenos lansiranja rakete u svemirsku orbitu. Prijenos lansiranja rakete Falcon Heavy odvijao se u kultnoj HRT-ovoj emisiji Andromeda, koja više od dvadeset godina u našemu radijskom prostoru poučava javnost i podiže svijest o svemiru i našemu mjestu u njemu. Emisija je dosad privukla stotine pohvala poklonika, ali i brojnih drugih slušatelja koje i dalje pristižu na Hrvatsku radioteleviziju. „Ovo je veliki dan za istraživače svemira”, izjavio je Ante Radonić i dodao kako su postojali veliki izgledi da raketa američke tvrtke SpaceX eksplodira. Riječ je o trenutačno najsnažnijoj raketi poslanoj u svemir. Napunjena gorivom ima masu od 1420 tona, a sa sobom je ponijela automobil Elona Muska marke Tesla Roadster. Namjera je Elona Muska da Falcon Heavy stigne u Marsovu orbitu, a svjetski mediji prenose njegovu izjavu kako je moguće da doputuje i do Plutona. O veličini i medijskoj snazi toga događaja govori i podatak da je riječ o drugome najpopularnijem prijenosu u povijesti mreže YouTube s dosegom od 2,3 milijuna gledatelja u vrhuncu prijenosa.

„To je zaista povijest jer je ovo prvi put da privatna tvrtka lansira nešto u međuplanetarni prostor”, komentirao je Ante Radonić, ne krijući oduševljenje uspjehom svemirske misije. Slikoviti radijski prijenos stručni suradnik HRT-ove emisije Andromeda obogatio je nizom informacija iz povijesti svemirskih putovanja, zanimljivostima vezanima uz tehnologiju lansiranja te živim slikama modula svemirske letjelice i pogleda na Zemlju iz svemirskih prostranstava. „Nismo bili sigurni kada će doći do pokušaja lansiranja rakete, no kako se dva puta odgađao pokušaj uzlijetanja, sve se poklopilo s terminom emitiranja naše emisije”, istaknula je voditeljica Andromede Dubravka Družinec-Ricijaš i dodala: „Na kraju je ispalo kao da je naša Tanja Devčić režirala lansiranje iz galaksije Andromeda.” Tanja Devčić pokretačica je i dugogodišnja autorica jedinstvene emisije domaćega radijskog etera, a napustila nas je prošle godine nakon kratke i teške bolesti.

Radijska emisija Andromeda jedinstvena je emisija u hrvatskome radijskom eteru jer na pristupačan i zanimljiv način donosi i komentira vijesti iz astronomije, astrofizike i astronautike. U njezin program javljaju se slušatelji iz cijeloga svijeta, a posebno je cijenjena i u znanstvenoj zajednici.

Radijski prijenos povijesnoga lansiranja rakete Falcon Heavy u emisiji Andromeda Drugoga programa Hrvatskoga radija (HRT – HR 2) ostvarili su Dubravka Družinec-Ricijaš, Ante Radonić, Domagoj Šimunaci i Darko Hodnik, a emisiju su zaključili pjesmom Space Oddity ikone pop-kulture Davida Bowieja.

Audiosnimka ovotjednoga izdanja emisije Andromeda dostupna je u Slušaonici Hrvatskoga radija (HRT – HR), na mrežnim stranicama Hrvatske radiotelevizije hrt.hr i putem mobilnih uređaja, tableta i računala s pomoću multimedijske usluge HRTi.

Hrvatska radiotelevizija
RJ Komunikacije
Prisavlje 3
10 000 Zagreb
telefon: 01 634 3303
telefaks: 01 634 2961
e-adresa: hrt@hrt.hr
hrt.hr, hrti.hrt.hr