Izvješće sa sjednice Programskoga vijeća Hrvatske radiotelevizije

Zagreb, 5. veljače 2018. – Programsko vijeće Hrvatske radiotelevizije (HRT) na današnjoj sjednici nije dalo pozitivno mišljenje na predloženi Program rada Hrvatske radiotelevizije za 2018. godinu, koje to tijelo donosi sukladno članku 26., stavku 1., podstavku 3., Zakona o Hrvatskoj radioteleviziji. Prijedlog Programa rada javnoga medijskog servisa za 2018. godinu vijećnicima je iznio ravnatelj Poslovne jedinice Program Hrvatske radiotelevizije Renato Kunić, koji je istaknuo da će Hrvatska radiotelevizija nastojati zadržati gledanost na razini zabilježenoj tijekom posljednja tri mjeseca prošle godine kada je napokon zaustavljen dugotrajan trend pada gledanosti. Dodao je da će do početka  travnja biti predstavljena generička programska shema čiji je cilj postizanje stabilnosti u poslovanju i emitiranju programa, a ubrzat će se i postupci nabave programskoga sadržaja. Upozorio je i na to da Hrvatska radiotelevizija ove godine ima manji programski proračun, i to zbog dvaju velikih sportskih događanja, Zimskih Olimpijskih igara (ZOI) i Svjetskoga nogometnog prvenstva (SNP) u Rusiji, kao i na to da bi se sadržaji u znatnijoj mjeri tijekom 2018. godine trebali nabavljati od neovisnih proizvođača. Program za djecu i mlade prema njegovim je riječima dio programa u kojemu postoji najveći prostor za promjene i poboljšanja. Pojedini članovi Programskoga vijeća Hrvatske radiotelevizije iznijeli su pohvale na račun Programa rada Hrvatske radiotelevizije za 2018. godinu, no on na kraju nije dobio pozitivno mišljenje većine nazočnih članova.

Pojedini članovi Programskoga vijeća Hrvatske radiotelevizije izrazili su nezadovoljstvo time što se sjednice toga tijela ne održavaju češće te događaji o kojima se na njima raspravlja nisu više u središtu aktualnosti. Kao jedan od primjera za to naveli su raspravu o igranome filmu Ministarstvo ljubavi koji je na kraju prikazan na Hrvatskoj radioteleviziji. Programsko vijeće Hrvatske radiotelevizije zbog toga je raspravljalo i o aspektima rada i komuniciranju toga tijela, a član Programskoga vijeća Hrvatske radiotelevizije iz redova zaposlenika Dean Šoša istaknuo je kako mu se čini da se vijećnici sastaju prerijetko. „Događaji nas prestižu, ovaj posljednji, u kojemu su neke društvene skupine ukidale granicu između filma i informiranja, bio je prilika da radimo svoj posao. Rijetko sazivanje sjednica marginalizira našu ulogu. Mi sad o nekim stvarima govorimo s velikim odmakom”, dodao je Dean Šoša.

Član Programskoga vijeća Hrvatske radiotelevizije Zorislav Lukić istaknuo je kako nitko ne može ustrajati na tome da se radi drukčije dok je Poslovnik takav kakav jest, niti se predsjednika toga tijela može na to prisiliti. Pomicanje termina prikazivanja filma Ministarstvo ljubavi s 21.00 na 23.00 nije bio dovoljno dobar povod za sazivanje izvanredne sjednice, istaknuo je Zorislav Lukić te podsjetio na to da je u doba mandata Gorana Radmana na dužnosti glavnoga ravnatelja Hrvatske radiotelevizije zaustavljeno emitiranje četvrtoga nastavka televizijske serije Zločini komunizma te na to da je taj nastavak prikazan tek nakon tri mjeseca te popriličnoga pritiska javnosti, no, kako je rekao, jedno ne opravdava drugo.

Programsko vijeće Hrvatske radiotelevizije prihvatilo je danas i prijedlog o osnivanju radne skupine za izradu Poslovnika Programskoga vijeća Hrvatske radiotelevizije kako bi se pospješila komunikacija toga tijela s javnošću.

Tijekom rasprave o programu članica Programskoga vijeća Hrvatske radiotelevizije iz redova zaposlenika Maja Sever osvrnula se na kritike pojedinih međunarodnih organizacija povezane sa slobodom medija u Republici Hrvatskoj, s naglaskom na Hrvatsku radioteleviziju. Tim povodom osvrnula se i na televizijski prilog u emisiji Kod nas doma, u kojemu je prikazana igračka s likom nacističkoga diktatora i zločinca Adolfa Hitlera, i to bez ograde. Na to je odgovorio ravnatelj Poslovne jedinice Program Hrvatske radiotelevizije Renato Kunić te rekao kako sporni prilog sigurno ne bi bio prikazan da je on bio urednik te emisije te kako je to izrazito neprimjeren urednički i novinarski rad. „Žao mi je da se ne govori, primjerice, o filmu o Priča Eve Schwarz, koji govori o stradavanju međimurskih Židova u holokaustu i koji smo također prije nekoliko dana prikazali”, dodao je Renato  Kunić.

Pojedini članovi Programskoga vijeća Hrvatske radiotelevizije na današnjoj su sjednici izrazili i nezadovoljstvo načinom na koji se izvješćuje sa sjednica, i u informativnim emisijama Hrvatske radiotelevizije i u, kako su rekli, korporacijskim priopćenjima Hrvatske radiotelevizije, a posebno nezadovoljan bio je član Programskoga vijeća Hrvatske radiotelevizije Vlaho Bogišić, no nije pojasnio čime je sve nezadovoljan, osim što je rekao kako „dobro plaćena press-služba ne radi adekvatno”. Za razliku od njega članica Programskoga vijeća Hrvatske radiotelevizije Neda Ritz istaknula je kako je, doduše, teško popratiti sve što se događa na petosatnoj sjednici, no ipak je izrazila nezadovoljstvo činjenicom da je spomenuta njezina isprika Siniši Kovačiću, koji je 2016. godine bio vršitelj dužnosti glavnoga ravnatelja Hrvatske radiotelevizije.

Članica Programskoga vijeća Hrvatske radiotelevizije iz redova zaposlenika Maja Sever rekla je kako bi pomoglo kad bi sjednice bile kraće te se održavale češće. Programsko vijeće Hrvatske radiotelevizije odlučilo je da će se pitanjem komunikacije pozabaviti u okviru izrade novoga Pravilnika o radu toga tijela.

Hrvatska radiotelevizija
RJ Komunikacije
Prisavlje 3
10 000 Zagreb
telefon: 01 634 3303
telefaks: 01 634 2961
e-adresa: hrt@hrt.hr
hrt.hr, hrti.hrt.hr