Vremenska prognoza, 3.2.2018.

Stigla je jaka promjena vremena i iz "proljeća" je dio Hrvatske gotovo preko noći "skočio" u zimu. Mjestimice je tanki snježni pokrivač izmjeren već ujutro, primjerice u Varaždinu i Bednji, a navečer ga je ponegdje bilo i više od 10 cm, primjerice u Ogulinu, te na Sljemenu i Pargu. Na Zavižanu i više od 100 cm. U subotu će u većini krajeva biti hladnije, a glavno obilježje vremena bit će snijeg u kopnenim krajevima, pogotovo u gorju, gdje je velika vjerojatnost daljnjih problema u prometu. Upozoriti valja i na jaku buru i južni vjetar, te na moru obilniju kišu.

U istočnoj Hrvatskoj će subota biti hladnija od petka ponegdje i za više od 10 °C, a zapuhat će umjeren sjeverni i sjeverozapadni vjetar. Kiša će postupno prijeći u susnježicu i snijeg, već u noći i ujutro u zapadnoj Slavoniji, a do kraja dana i u najistočnijim krajevima.

U središnjoj Hrvatskoj oblačno sa snijegom, uz stvaranje snježog pokrivača, osobito u prvom dijelu dana, a prema kraju dana oborine će slabjeti, mjestimice i prestati. Puhat će većinom umjeren sjeverni i sjeveroistočni vjetar, a temperatura će biti između -1 i 2 °C.

Najviše će snijega napadati u gorskim predjelima, više i od 15 cm, u Gorskom kotaru i do pola metra. U početku još u Lici može biti i kiše koja se smrzava na podlozi. Prema kraju dana snijeg će slabjeti. Na sjevernom Jadranu oblačno s kišom, a uz zahladnjenje podno Velebita i u Istri moguća je susnježica i snijeg. Zapuhat će umjerena i jaka bura s olujnim udarima.

Na srednjem Jadranu i u unutrašnjosti Dalmacije povremeno kiša, obilnija u prvom dijelu dana. Mjestimice će biti i gmljavine. Puhat će jak južni i jugozapadni vjetar s olujnim udarima, uz valovito i jače valovito more, a u sjevernom dijelu umjerena bura i sjeverozapadnjak.

Na jugu Hrvatske također jak na udare olujan južni i jugozapadni vjetar, a temperatura većinom od 11 do 15 °C. Povremeno kiša i grmljavina te ponegdje obilna oborina, osobito u Konavlima. No bit će i kraćih sunčanih razdoblja.

U nedjelju će u unutrašnjosti već do jutra oborine prestati, a zatim se i razvedravati. U ponedjeljak ujutro mjestimice magla, a utorak jače naoblačenje i do kraja dana nove oborine, uglavnom susnježica i snijeg. Jutarnja temperatura će se još sniziti i posvuda biti negativna, a u gorju se u ponedjeljak može spustiti i ispod -10 °C. Dnevna temperatura bit će primjerena dobu godine.

Na Jadranu u nedjelju djelomično razvedravanje, a na jugu u početku još malo kiše. Zatim promjenljivo i pretežno oblačno, u utorak do kraja dana ponovno s kišom. Bura i sjeverozapadnjak će slabjeti i dijelom okrenuti na jugo, a u utorak na sjeveru ponovno jačanje bure. Temperatura će se i u Dalmaciji sniziti.

Pratite prognoze i upozorenja stručnjaka DHMZ-a i HRT-a, i ako ste u prometu po unutrašnjosti - ne zaboravite na zimsku opremu, osobito tijekom subote u gorju.

HRT METEO


Podrobnije informacije, i aktualne i prognozirane, i meteorološke i prometne, mogu se pogledati i u HRT METEO - aplikaciji za pametne mobilne telefone, gdje odnedavno ne postoje samo meteorološki podaci za Hrvatsku, nego i za Europu, te radarska slika oborine, koju će osobito zanimljivo biti pratiti sljedećih dana, i još izlasci i zalasci Sunca, Mjesečeve mijene...

METEO KARIKATURA

A zaželite li se malo razvedriti i nasmiješiti, od ovoga tjedna postoji i svaki dan nova METEO KARIKATURA...