Zimska veljača

Veljača nam donosi pravo lice zime, s povremenim snijegom u kopnenom području, osobito u gorju. U novome tjednu bit će osjetno hladnije nego u dosadašnjem dijelu zime, uz nove oborine - i kišu i snijeg, ne samo u gorju, već i u nizinama.

Minusi

Treba upozoriti da će na kopnu i u unutrašnjosti priobalja najhladnije biti početkom tjedna, uz najnižu temperaturu zraka nižu od 0 °C, ponegdje i oko -10 °C. Danju će također biti hladno, temperatura zraka će tijekom tjedna samo neznatno rasti. Treba učiniti sve da se već prolistalim i procvjetalim biljkama ublaži stres od mraza i hladnoće.

U početku suho pa nove oborine

Početak tjedna bit će suh, a zatim se ponovno povećava vjerojatnost oborina - na Jadranu kiše, ponegdje i obilnije, a u kopnenom području stvaranje novog snježnog pokrivača, osobito u gorju. Otapanjem snijega, te uz kišu i susnježicu na oranicama će se zadržati veće količine vode kojoj treba omogućiti otjecanje. Također, ne treba dozvoliti stvaranje deblje ledene kore koja može prouzročiti štetu na ozimim kulturama. Očekuje se pad srednje dnevne temperature tla na desetak centimetara dubine na vrijednosti od 1 °C u unutrašnjosti zemlje do 8 °C u Dalmaciji. 

Nužna zaštita mladih voćaka, zagrijavanje plastenika...

Početak tjedna svakako iskoristite za nužne radove. Mlade voćke dodatno zaštitite, a plastenike i staklenike pojačano zagrijavajte. Životinjama će trebati osigurati kvalitetnu hranu bogatu vitaminima i mineralima, a vodu odmrzavati. Prethodno, gotovo proljetno razdoblje s povoljnim vremenskim prilikama, završilo je - i krećemo jednim dijelom u mirnije poljodjelsko razdoblje.


Osim ove agrometeorološke prognoze iz Plodova zemlje, cijela emisija vidljiva je na HRTi platformi.