Sinoćnja HRT-ova izvedba opere Nikola Šubić Zrinjski uvrštena u prestižnu sezonu Europske radiodifuzijske unije

Zagreb, 26. siječnja 2018. – Zbor Hrvatske radiotelevizije i Simfonijski orkestar Hrvatske radiotelevizije, uz niz vrsnih solista pod vodstvom maestra Ive Lipanovića, okrunili su sinoć u Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskoga u Zagrebu svoj višemjesečni trud prvom cjelovitom koncertnom izvedbom opere Nikola Šubić Zrinjski Ivana pl. Zajca koja je studijski snimljena te će uskoro biti objavljena i na nosaču zvuka kao prvo suvremeno izdanje te najomiljenije i najizvođenije hrvatske opere. Ovacije i oduševljenje publike na kraju gotovo trosatne izvedbe posvjedočili su o uloženome trudu svih sudionika te o važnosti i posebnosti Zrinjskoga u hrvatskoj glazbi. „Kad god dirigiram ovu operu, naravno da postoji domoljubni naboj. Tekst je takav da vas mora ponijeti. Općenito znamo podcjenjivati neke naše ljude, ali Ivan pl. Zajc je bio genijalac, slično kao i Jakov Gotovac na svoj način. Opere Nikola Šubić Zrinjski i Ero s onoga svijeta ogromno su bogatstvo koje Republika Hrvatska ima. Iznimno sam sretan svaki put kad dirigiram, pogotovo s ansamblima kao što su Zbor Hrvatske radiotelevizije i Simfonijski orkestar Hrvatske radiotelevizije. Bez obzira na to što je orkestar gore, što nema scenografije, izvedba je Zrinjskoga poseban događaj“, potvrdio je maestro Ivo Lipanović, koji je tom operom u svojoj dugogodišnjoj karijeri ravnao više od pedeset puta.

Za sinoćnju je jedinstvenu prigodu okupljena svojevrsna solistička momčad iz snova – niz solista, mahom prvaka i solista nacionalnih opernih kuća, afirmiranih i na prestižnim inozemnim pozornicama: bariton Ljubomir Puškarić kao Zrinjski, sopranistica Kristina Kolar kao njegova žena Eva, sopranistica Valentina Fijačko Kobić kao njihova kći Jelena, bas Ivica Čikeš kao Sulejman, tenor Domagoj Dorotić kao Jelenin zaručnik Juranić, tenor Stjepan Franetović kao Mehmed Sokolović, bariton Leon Košavić kao Sulejmanov liječnik Levi, bas bariton Ozren Bilušić kao Gašpar Alapić te bariton Davor Radić kao Timoleon. 

Povijesna opera o posljednjim danima hrvatskoga bana Nikole Šubića Zrinskoga i njegovoj junačkoj pogibiji u obrani utvrde Siget od Turaka, od praizvedbe 1876. godine u Hrvatskome narodnom kazalištu (HNK) nije izgubila na svježini i aktualnosti, no tijekom vremena u partituru su unošene brojne promjene, rezultat čega je, slično kao i u slučaju opere Ljubav i zloba Vatroslava Lisinskoga, činjenica da nam je danas njezin izvorni oblik nepoznat. Rukovoditeljica Radne jedinice Glazba Hrvatske radiotelevizije Ivana Kocelj naglašava važnost upoznavanja javnosti upravo s tom izvornom inačicom.
„Čini se nezamislivim, no činjenica je da mi danas ne poznajemo u cjelovitome i izvornome izdanju neka od najvažnijih djela nacionalnoga opernog stvaralaštva.

Taj je propust Hrvatska radiotelevizija počela nadoknađivati koncertnom izvedbom i studijskom snimkom naše prve nacionalne opere Ljubav i zloba Vatroslava Lisinskoga, objavljenom na nosaču zvuka 2016. godine u izdanju koje se čulo na praizvedbi. A niz opernih naslova iz čijih su partitura uklonjeni svi slojevi naknadnih intervencija, seriju koju bismo filmskim jezikom nazvali redateljeva inačica, nastavljamo Zajčevim Zrinjskim. Za pothvat koji ima veliku povijesnu težinu, jer se na njega odlučujemo prvi put u 140 godina, odabrali smo najbolje izvođačke snage koje Republika Hrvatska danas ima na raspolaganju. Izvedba u kojoj nije bilo slabe karike ni rutine popraćena je pljeskom publike tijekom cijele posljednje slike koji je potrajao još dugo nakon što je odjeknuo zadnji ton opere. Vjerujemo da će s jednakim oduševljenjem biti popraćen i album koji će još ove godine biti objavljen u izdanju Hrvatske radiotelevizije te uz potporu Ministarstva kulture“, istaknula je Ivana Kocelj.

Snimka sinoćnje cjelovite izvedbe opere Nikola Šubić Zrinjski Ivana pl. Zajca uvrštena je i u prestižnu opernu sezonu Europske radiodifuzijske unije (eng. European Broadcasting Union – EBU) te će se u svibnju emitirati za sve njezine države članice.

Hrvatska radiotelevizija
RJ Komunikacije
Prisavlje 3
10 000 Zagreb
telefon: 01 634 3303
telefaks: 01 634 2961
e-adresa: hrt@hrt.hr
hrt.hr, hrti.hrt.hr