Zapisi postijera iz Grada - o Dubrovniku kakav je nekad bio

"Zapisi postijera iz Grada" knjiga je Miha Đanovića, dugogodišnjega poštara u dubrovačkoj povijesnoj jezgri. Knjiga, koju je napisao nakon odlaska u mirovinu, svjedok je vremena o tome kako se nekada živjelo u gradu.

Gotovo 40 godina Miho Đanović radio je u pošti. 13 godina raznosio je poštu u "rajonu Prijeko". Bio je neizostavan dio života grada i njegovih stanovnika- ulazio je u domove, donosio pisma, račune, mirovine, lijepe, ali loše vijesti. Brojne uspomene, zgode i nezgode zabilježio je u knjizi "Zapisi postijera iz grada". Izdalo ju je Društvo dubrovačkih pisaca.

U ono doba poštar je bio dio obitelji, kaže Đanović. Znao je, kaže, bolje o svakoj kući što je nego u kod sebe doma.

Postijera je krasila dobra komunikacija, poštenje i kulturno ponašanje, piše Miho Đanović. Pa je sa starijim sugrađanima dijelio "kundurarije", a s mlađima sakrivao tajne.

Kratke priče nostalgično progovaraju o Dubrovniku nekad - kada su mjeru života u gradu određivali stanovnici, a ne apartmani.

Podsjetio je kakve su te ulice bile nekad, tko je u njima živio, koja je ta čeljad koje više nema i kako je grad nekad bio pun duha, veselja, pazara, kazina svega, a danas je sve to nažalost prazno, kaže Boris Njavro, predsjednik Društva dubrovačkih pisaca.