Sanjari još nisu isčezli iz slavonskih krajeva

Zahvaljujući entuzijazmu Đorđa Nešića u Dalju je obnovljena rodna kuća klimatologa i astronoma svjetskog glasa, Milutina Milankovića.

Da sanjari još nisu isčezli iz slavonskih krajeva dokazuje Đorđe Nešić. Pomalo vinogradar i voćar, no ponajprije pjesnik i zanesenjak. Ono što se meni čini kao najvažnije to je prije svega pisanje, dakle bavljenje književnošću, na drugom mjestu evo bavljenje Milankovićem i opremanjem njegove kuće.  Upravo zahvaljujući njemu i njegovu entuzijazmu u Dalju je prije nekoliko godina napokon obnovljena rodna kuća Milutina Milankovića. Multidisciplinarni znanstvenik svjetskoga značaja, Tesla ima svoju jedinicu u međunarodnom sustavu mjera, a Milanković ima termin koji se zove milankovićevi ciklusi kojim se tumači zašto na zemlji dolazi do promjene klime. Zašto nastaju i nestaju ledena doba na zemlji, odnosno, u krajnjem slučaju zašto na zemlji ima života, a negdje drugdje nema.

I bilo je to dovoljno da posjeti Milankovićevu rodnu kuću uz moćni Dunav. Kako to obično biva sudar fikcije i stvarnosti bio je razočaravajuć. Kuća, iako zaštićena kao kulturno dobro, bila je u ruševnom stanju. Krenulo je, kako to već kreće u mašti, razgovorom s jednim prijateljem književnikom - kako bi to bilo lijepo kad bi bilo'... Kad jednom tako krene u priči, pa ako se ima, ako je ideja dobra i ako naiđe na plodno tlo onda se to i odmota u nekakvom pravom smjeru.  Pravi smjer dogodio se kada je postao direktor Srpskog kulturnog centra u Dalju. Kako kaže time je obnova kuće postala ne samo njegov san, već i moralna obveza. Obnova je počela 2006. Radilo se na unutrašnjosti u kojoj je postavljena stalna izložba o životu i djelu uglednog znanstvenika, dok je i okućnica o kojoj je Milanković gotovo mitski pripovjedao poprimila stari sjaj. Ja sam, u svakom slučaju, presretan. Mislim da bi i Milutin Milanković bio sretan da može vidjeti svoju rodnu kući jer je bio jako vezan za nju, bez obzira što je iz nje otišao kao 10-ogodišnji dječak. Uvijek se u nju rado vraćao i ona mu je, uz Dunav jedna od važnih inspirativnih vertikala u njegovom bavljenju znanošću i književnošću.

U planu je dovršiti stalni postav izložbe. Nada se Đorđe da će ova kuća i znanstveni centar postati sjecište školskih i studentskih izleta. A onda možda iznjedri i nekog novog znanstvenika svjetskog glasa.