Dan Instituta za arheologiju

Agatha Christie, poznata britanska spisateljica kriminalističkih romana imala je supruga arheologa i voljela je reći : 'Arheolozi su najbolji muškarci, što je žena starija - sve se više počnu za nju interesirati...'

Danas se u Zagrebu obilježio Dan Instituta za arheologiju. U sklopu programa Dana održano je popularno predavanje pod naslovom Arheologija okoliša: suodnos klime, krajolika i čovjeka. Predavanje koje obuhvaća kraći prikaz paleoklimatskih uvjeta i klimatskih grafikona na nekoliko primjera s hrvatskih arheoloških lokaliteta u različitim razdobljima, održala je dr. sc. Katarina Botić.

Kroz radionicu za djecu Rimska škola djeca uče o razlikama u školovanju u rimsko doba i danas. U doba Rima školu su pohađali samo dječaci, nije bilo stanke za vikend, a loše vladanje i neznanje se kažnjavalo batinama. Djeca će naučiti kako su nastali rimski brojevi, kako su izgledale rimske bilježnice od voska koje liče na današnje tablete i pametne telefone i kako se radila tinta. Radionica je namijenjena osnovnoškolcima od 1. - 4. razreda.

Zaslužnim kolegama i partnerima dodijeljena su priznanja za dugogodišnju suradnju. Priznanje su dobili dr. sc. Marija Mihaljević iz  Gradskog muzeja Nova Gradiška, za suradnju u 2017. Godini i Ivan Marijančević iz Selca na Braču.

Uoči početka prigodnog programa u emisiji Dobro jutro, Hrvatska  gostovali su sc. Ivana Ožanić Roguljić, znanstvena suradnica i dr. sc. Marko Dizdar, ravnatelj Instituta za arheologiju te predstavili svoju ustanovu.