Prijave za ovogodišnje izdanje HRT-ova festivala radijske drame Prix Marulić stižu iz cijeloga svijeta

Zagreb, 23. siječnja 2018. – U organizaciji Hrvatske radiotelevizije (HRT) ove će se godine od 19. do 24. svibnja na Hvaru održati 22. izdanje Međunarodnoga festivala igrane i dokumentarne radiodrame Prix Marulić – starim tekstovima u pohode. Riječ je o festivalu koji svake godine sredinom svibnja u Republiku Hrvatsku dovodi najvažnije radijske stvaratelje, producente, autore, redatelje i suradnike iz cijeloga svijeta.

U šest dana festivala Hvar postaje središtem svjetskoga radiodramskoga i dokumentarnoga stvaralaštva jer se ondje prikazuju najuspješnije godišnje produkcije žanra, a javna slušanja u Franjevačkome samostanu i Lucićevu ljetnikovcu, na hvarskoj tvrđavi Fortica i Venerandi, u palači Radošević i crkvi svetoga Marka te u hvarskome opservatoriju donose ozračje neponovljivosti i izvornosti koje sudionici festivala raznose diljem svijeta.

Nakon dvadeset i jednoga izdanja Prix Marulić potvrdio je visoko mjesto među uglednim svjetskim radijskim festivalima i zapisan je u planerima urednika i producenata svih važnijih i velikih medijskih kuća u Europi i u svijetu. Hrvatski radio (HRT – HR) istodobno uživa ugled visokoprofesionalnoga organizatora i ugodnoga domaćina, a ugođaj Hvara i ambijentalnih slušaonica, koje su festivalu zaštitnim znakom i konceptualnim temeljem od samih početaka, uzdižu Prix Marulić, po mišljenju mnogih inozemnih uzvanika, i iznad mnogo većih i starijih međunarodnih skupova.

„Iako je glavna odrednica našega festivala radiofonska obrada baštine i pogled u prošlost, Prix Marulić poseban je po tome što tradiciji prilazi iz suvremenosti te ustraje na promicanju modernoga radija, što je naše pokretačko nadahnuće i zbog čega je festival toliko zanimljiv i autorima i slušateljima“, ističe urednica u Dramskome programu Hrvatskoga radija (HRT – HR) Adriana Kramarić, koja će na festivalu ove godine imati ulogu umjetničke ravnateljice.

O zanimanju za festival najbolje govori podatak kako prijave već stižu u velikome broju, i to sa svih kontinenata, te se do sredine veljače može očekivati osamdesetak prijava od kojih će povjerenstvo za predodabir izabrati najkvalitetnije produkcije koje će biti uvrštene u program ovogodišnjega festivala.

Podrobniji podaci o ovogodišnjemu izdanju Međunarodnoga festivala igrane i dokumentarne radiodrame Prix Marulić – starim tekstovima u pohode nalaze se na mrežnim stranicama Hrvatske radiotelevizije hrt.hr te na podstranicama  hrt.hr/prix-marulic.

Hrvatska radiotelevizija
RJ Komunikacije
Prisavlje 3
10 000 Zagreb
telefon: 01 634 3303
telefaks: 01 634 2961
e-adresa: hrt@hrt.hr
hrt.hr, hrti.hrt.hr