Na HRT-u 1. siječnja tradicionalni koncert Valceri, polke i druge špelancije

Zagreb, 22. prosinca 2017. – Tradicionalni novogodišnji koncert Tamburaškoga orkestra Hrvatske radiotelevizije (HRT) pod naslovom Valceri, polke i druge špelancije održat će se u Hrvatskome narodnom kazalištu (HNK) u Zagrebu u ponedjeljak 1. siječnja s početkom u 19.00. Ni ove godine neće nedostajati dobre glazbe, svježih aranžmana i zanimljivih gostiju. Koncert će se moći pratiti i u izravnome prijenosu na Drugome programu Hrvatskoga radija (HRT – HR 2), HRT – Radiju Sljeme te u snimci na Drugome programu Hrvatske televizije (HRT – HTV 2) s početkom u 21.15, a bit će dostupan i putem mobilnih uređaja, tableta i računala s pomoću multimedijske usluge HRTi.

„Prvoga dana u novoj godini petnaesti put smo zajedno! Kao da je bilo jučer, a već je prošlo 170 godina otkako je tambura počela razvojni put kao orkestralno glazbalo. To putovanje koje još traje nije bilo nimalo jednostavno. Uspjela se tambura dokazati kao uspješno tradicijsko glazbalo, ali i kao suvremeno žičano glazbalo na kojemu se sviraju najrazličitiji glazbeni žanrovi. U toj glazbenoj priči Tamburaški orkestar Hrvatske radiotelevizije odigrao je veoma važnu ulogu u promicanju tambure, tamburaške glazbe i stvaralaštva općenito. Kako i priliči, i ovaj jubilarni novogodišnji koncert osmišljen je tako da kroz pregršt raznolike i nesvakidašnje glazbe na ležeran način još više približi dragu nam tamburu srcima publike“, poručuje maestro Siniša Leopold.

U prvome dijelu koncerta orkestar će izvesti skladbe hrvatskih autora koji su svoja djela posvetili tamburaškim orkestrima na prijelazu iz 19. stoljeća u 20. stoljeće poput Blagoja Berse i Rudolfa Matza. Koncertni valceri, vesele polke, razigrane koračnice i različite druge glazbene pikanterije nastale u majstorskim radionicama naših uglednih skladatelja poput Arsena Dedića, Pere Gotovca, Zvonka Špišića, Alfija Kabilja i drugih samo su neke od zvonkih poslastica. U pripremi su i glazbene bravure iz različitih hrvatskih krajeva koje za Tamburaški orkestar Hrvatske radiotelevizije aranžiraju ili su aranžirali istaknuti glazbenici Stjepan Mihaljinec, Žan Tetičkovič, Božo Potočnik, Nikica Kalogjera i drugi. Brojne uspješnice glazbene scene uveličat će dragi gosti – uvaženi vokalni i instrumentalni solisti tradicijske, klasične i zabavne glazbe te džeza i etnoglazbe Zdenka Kovačiček, Gabi Novak, Maja Vučić, Zrinka Posavec, Lara Kelemen, Tihomir Hojsak, Filip Novosel, Žan Tetičkovič, Ibrica Jusić, Josip Joe Maixner na klaviru, Vedran Mlikota, Igor Geržina i Ivo Raić, a pridružit će im se i Tamburaški ansambl Muzičke akademije Sveučilišta u Zagrebu.

Voditeljica je novogodišnjega koncerta Tamburaškoga orkestra Hrvatske radiotelevizije Ljiljana Vinković, producent Neven Domljan, redatelj televizijskoga prijenosa Miljenko Bukovčan, a urednik Željen Klašterka.

Hrvatska radiotelevizija
RJ Komunikacije
Prisavlje 3
10 000 Zagreb
telefon: 01 634 3303
telefaks: 01 634 2961
e-adresa: hrt@hrt.hr
hrt.hr, hrti.hrt.hr