Francuski kuhar na zagrebačkom adventu

Na zagrebačkom adventu ove je godine i jedna posebna kućica u kojoj se pripremaju pravi francuski specijaliteti. Sir, bagete, kamenice, paštetu i vino probala je naša ekipa, a domaćin im  je bio francuski kuhar François Louyot.


François Louyot je u Hrvatsku došao prije godinu dana jer se zaljubio u našu obalu. Kušao je našu domaću hranu. Posebno mu se svidjela hobotnica, a kao pravi Francuz, oduševljen je našim sirom. Vaš sir je super,osobito paški sir. Jako volim sir s otoka Paga zato što ima taj karakterističan okus zbog mediteranskih trava koji je uistinu poseban. Usporedbe s francuskim sirevima su teške jer imamo preko 400 vrsta sireva.

Francuski sir, brojne druge delicije i vino, François je ponudio svim gurmanima na ovogodišnjem zagrebačkom adventu. Mogu se kušati četiri jela koja se jedu u Francuskoj upravo u vrijeme Božića: foie gras, dimljeni losos, kamenice i ušećereni kesteni. Postoje dvije osnovne vrste foie gras - pačji i gusji. Pačji foie gras dolazi s jugozapada Francuske, a gusji foie gras je češći na istoku Francuske, a zapravo je podrijetlom iz Mađarske. Često se to predstavlja kao pašteta ali to zapravo nije pašteta. Radimo je drugačije, u Francuskoj i ovdje. Sastoji se od samo tri sastojka: konjak Armagnac, sol, papar i jetra naravno.

Drugačije rade i bagete, kod nas znane kao francuski kruh, ali i poznati francuski tost. Slani maslac na tostu također se može jesti uz kamenice. I također odlično ide uz namaz od rakovice. U ponudi su naravno i kamenice iz Francuske, prema kojima smo isprva bili nepovjerljivi, ali nas je François brzo umirio: Dolaze s juga Bretagne, zovu se po mjestu iz kojeg dolaze kamenice  Marennes Oléron. Najbolje kamenice su i najbolji afrodizijak, otkriva François, ali nikada ih ne smijemo ponuditi ženi. Većina ih ne voli. Naježe se i pri samoj pomisli na kamenicu. Pojedite ih prije nego se sretnete, one vam daju snagu. A onda ples, izlazak i dalje već kako ide.

Male tajne francuske kuhinje su otkrivene, kao i recept za bolji ljubavni život. Do sljedećeg susreta i nove lekcije nazdravljamo, salut!