Jazz orkestar Hrvatske radiotelevizije svečano proslavio sedamdesetu obljetnicu postojanja

Zagreb, 20. prosinca 2017. – Jazz orkestar Hrvatske radiotelevizije (HRT) sinoć je na Muzičkoj akademiji Sveučilišta u Zagrebu proslavio sedamdesetu obljetnicu postojanja. Na proslavu su bili pozvani brojni suradnici, prijatelji i pratitelji njegova rada, a među njima i ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek te glavni ravnatelj Hrvatske radiotelevizije Kazimir Bačić. Članovima i šefu dirigentu Andreasu Marinellu na pozornici su se pridružili izvođači i solisti koji su svojim radom znatno obilježili ne samo rad orkestra, nego i cijelu hrvatsku glazbenu scenu: Zdenka Kovačiček, Gabi Novak, Matija Dedić, Lela Kaplowitz, Marko Tolja, Saša Nestorović te glazbeni sastav Chui.

Velika obljetnica bila je povod za podsjećanje na važnost Jazz orkestra Hrvatske radiotelevizije koji je jedan od najdugovječnijih džezističkih sastava na svijetu te jedini takav u Republici Hrvatskoj. Stoga je i program bio svojevrsni vremeplov i presjek povijesti orkestra i njegovih glavnih članova, od najranijih dana kad ga je pod imenom Plesni orkestar Radio Zagreba vodio Zlatko Černjul, čija je skladba Bembe, ujedno i špica dugogodišnje HRT-ove emisije Vrijeme za jazz, otvorila program, preko skladba Opus 900, Zbog jedne davne melodije i Intima Miljenka Prohaske, koji je orkestar vodio više od trideset godina ostavivši snažan pečat, među ostalim i kao začetnik poticanja domaćega džezističkog stvaralaštva. Osim skladba koje su trajni dio repertoara Jazz orkestra Hrvatske radiotelevizije program je pružio uvid u suradnje s aranžerima, utjecaj šefova dirigenata te dugogodišnje suradnje sa spomenutim gostima solistima.

Silvije Glojnarić, koji je bio šef dirigent Jazz orkestra Hrvatske radiotelevizije od 1988. do 1992. godine i od 1996. do 2008. godine te čija je skladba Mystic Soul također uvrštena u sinoćnji program, uz aranžmane Pusti me da spavam Arsena Dedića i Family Matije Dedića, prisjetio se svojih prvih dana uz orkestar. „Javila se zamisao koja je dovela orkestar u vrlo povoljnu situaciju jer smo, na prijedlog Miljenka Prohaske, odlučili raditi isključivo domaći program za festivale i nastupe koji su se ticali džeza. Svirale su se samo skladbe i aranžmani naših autora bez obzira na to jesu li bili članovi orkestra. To se dogodilo na prvome Bledskom festivalu i izazvalo je veliko čuđenje jer su svi veliki orkestri svirali Basiea, Ellingtona i druge, a mi smo svirali isključivo naš program, pa su se svi pitali kako je to moguće. No, mislim da je to bila jako važna odluka i vrlo mudra u odnosu na ono što se poslije događalo. Mi smo na temelju toga došli među prvih deset na DownBeatovovoj ljestvici svjetskih džezistički orkestara“, istaknuo je maestro Silvije Glojnarić.

Na mjestu šefa dirigenta Silvija Glojnarića naslijedio je Saša Nestorović, koji je u sastavu prije toga djelovao kao saksofonist. Vodio ga je do 2015. godine, a sinoć je bio solist u skladbi African Skies Michaela Breckera. „Nove smo sezone proširivali u što kvalitetnijim smjerovima, a jedan je od rezultata nosač zvuka s Rexom Richarsonom izdan u Sjedinjenim Američkim Državama, domovini džeza. Prije nego što su trubač Rex Richardson i skladatelj Doug Richards došli u Republiku Hrvatsku, morao sam im poslati neke naše snimke, i poslao sam im ono što smo izvodili za 65. godišnjicu orkestra – Duhovne koncerte Dukea Ellingtona. Kad su čuli snimku, rekli su: 'Dolazimo u Zagreb, to je orkestar koji to može odraditi'“, istaknuo je Saša Nestorović.

Recentniji dio repertoara bio je zastupljen skladbama Vehni, vehni fijolica u aranžmanu Luke Žužića, Keep on Going Joea Kaplowitza, Ja volim samo sebe Smiljana Paradiša i Davora Gopca u aranžmanu Andreasa Marinella te Chui's Waltz članova glazbenoga sastava Chui, također u aranžmanu Andreasa Marinella. Bili su to ponovno primjeri redovite prakse autorskoga i aranžerskoga angažmana članova orkestra. Andreas Marinello, koji orkestar vodi od 2015. godine, osvrnuo se na sinoćnjemu koncertu na današnju ulogu i mjesto Jazz orkestra Hrvatske radiotelevizije. „Jazz orkestar Hrvatske radiotelevizije ima jako važnu ulogu u Republici Hrvatskoj, ne samo na džezističkoj sceni. Mi smo zapravo jedina ustanova koja se u potpunosti bavi tom vrstom glazbe i tako pokušavamo odraditi više zadataka odjednom. U to ulazi promicanje džeza i njegovanje publike što pokušavamo raditi sve više  izvan Zagreba, u manjim sredinama. Imamo i svoju pedagošku djelatnost, primjerice natječaj za nove skladbe pri čemu pružamo skladateljima mogućnost da tijekom duljega razdoblja surađuju s orkestrom. Priređujemo gostovanja inozemnih umjetnika koji donose svoju glazbu i surađujemo s hrvatskim glazbenicima koji možda nisu u potpunosti u džezu, ali s kojima imamo dodirnih točaka, pa na taj način populariziramo orkestar i privlačimo novu publiku. Jazz orkestru, kao i ostalim HRT-ovim ansamblima, stalo je do toga da se bavi glazbom i umjetnošću te da tu ljepotu donosi slušateljima i gledateljima Hrvatske radiotelevizije i svim ljubiteljima glazbe“, istaknuo je šef dirigent Jazz orkestra Hrvatske radiotelevizije Andreas Marinello.

Hrvatska radiotelevizija
RJ Komunikacije
Prisavlje 3
10 000 Zagreb
telefon: 01 634 3303
telefaks: 01 634 2961
e-adresa: hrt@hrt.hr
hrt.hr, hrti.hrt.hr