Pretežno vedro!

"Pretežno vedro" naziv je vremena prema zastrtosti neba oblacima, i podrazumijeva 1/8 ili 2/8 zastrtosti neba oblacima prema knjizi "Meteorologija za korisnike", autorice Branke Penzar i suradnika, a i mnogobrojnih drugih. To je i česta prognoza kada na vrijeme djeluje polje visokog tlaka zraka u toplom dijelu godine, osobito tijekom ljeta, ali ne uvijek i zimi.

I ovoga će utorka na vrijeme u Hrvatskoj i okolici djelovati prizemna anticiklona, a i u višim će se slojevima atmosfera prolazno stabilizirati pa će u mnogim krajevima dio dana biti i pretežno vedro. No, već navečer će sa sjeverozapada doći nova količina vlažnijeg i nestabilnijeg zraka.

A o količini vlage u zraku ovisi i razvijanje magle i niskih oblaka, posebice u hladnom dijelu godine, i još kada je temperaturna inverzija - pojava porasta temperature zraka s visinom. Danas i sutra to nije slučaj, ali bit će od četvrtka, kada će dolaziti i osjetno topliji zrak...

"Pretežno vedro" naslov je i prvog hrvatskog stripa posvećenog meteorologiji, posebice meteorolozima DHMZ-a, koji već desetljećima pripremaju meteorološki sadržaj na medijskim platformama HRT-a, od prošle godine i na HRT meteo - aplikaciji za pametne mobilne telefone, koja će uskoro doživjeti novu nadgradnju.

U stripu autor Krešimir Biuk svakodnevno, od 13. prosinca, crtežom opisuje anegdote iz povijesti meteorologije, više ili manje smiješne zgode u kojima je svaka sličnost sa stvarnim likovima - namjerna. Nakon jučerašnje, mnogima odavno znane izreke jedne od legendi hrvatske meteorologije, danas je prikazan jedan od prigovora koji je povremeno dolazio, ne samo telefonskim putem, nego i pisanim u DHMZ, a sutra će još jedan, manje neugodan.


(prethodna epizoda stripa)                                                                                             (sljedeća epizoda stripa)