Samo na HTV-u doznajte što je "Šibenska luganiga"

U utorak u 19 sati u Šibeniku na njihovoj Adventuri pretpremijerno se prikazuje emisija pučke i predajne kulture "Šibenska luganiga" koju su u „Dobrom jutru“ predstaviti njezini autori iz redakcije pučke i predajne kulture na HRT-u – redatelj Ivo Kuzmanić  i urednik Aleksej Pavlovsky, te njihov stručni savjetnik novinar i publicist Stanko Ferić uz pripremu kobasica u studiju.

Luganiga je mala, mirišljava, orijentalnim mirodijama začinjena kobasica koja se, prema tradiciji, još uvijek proizvodi u šibenskim mesnicama i obogaćuje blagdansku božićnu trpezu mnogih Šibenčana. Iako je poznaje gotovo čitava Europa, ova šibenska specifična je zbog određenih sastojaka koje nemaju drugi. Međutim, koji su to sastojci, tj. kako se radi prava šibenska luganiga, tema je koja je u Šibeniku narasla gotovo do razine mita. … Jer, samo jedan mesar zna tu tajnu i zasad je ne otkriva nikome.

Posebna kratka kobasica, začinjena orijentalnim mirodijama, koje se u Šibeniku, prema (još uvijek živom) običaju, proizvode u mesnicama i kupuju tijekom predbožićnih dana, te na Božić zakuhavaju u goveđoj juhi i jedu može se kupiti samo u Šibeniku. Recept je tajna, mada su uglavnom svi sastojci više-manje poznati.

Nakon pretpremijernog javnog prikazana na Adventuri, u  programu HTV-a premijerno će se emitirati u četvrtak, 21. prosinca na Prvom programu u 11.10 sati. Reprizno ga pogledajte u subotu, 23. Prosinca na HTV3 u 9.40 , te na HTV4 u 12.30  sati. Pomnim gledanjem saznat ćete sve sastojke ove zaista specifične kobasice.