Miro Branković dobitnik nagrade Svjetske udruge turističkih novinara i pisaca


Zagreb, 16. prosinca 2017. – Urednik na Hrvatskoj radioteleviziji (HRT) Miro Branković dobitnik je prve nagrade ocjenjivačkoga odbora nagrade Marko Polo – slavni putopisac za putopisnu seriju U potrazi za Markom Polom. Nagradu mu je dodijelio hrvatski ogranak Svjetske udruge turističkih novinara i pisaca (FIJET) u suradnji sa Zborom turističkih novinara Hrvatskoga novinarskog društva (HND) na ovotjednoj svečanosti u Novinarskome domu u Zagrebu. Prvo je mjesto Miro Branković podijelio s fotografom Ivom Pervanom, koji ju je dobio za svoj najbolji fotografski putopis Divota Biokova kroz oko kamere. „S velikim zadovoljstvom primam ovu nagradu, posebno zato što je riječ o prvome mjestu, a ujedno i velikome priznanju struke mojoj putopisnoj seriji te javnomu medijskom servisu“, rekao je scenarist i redatelj Miro Branković.

Dokumentarna serija U potrazi za Markom Polom na Hrvatskoj radioteleviziji je prikazana 2013. godine, a njezinim se snimanjem na područjima kroz koja je Marko Polo putovao željelo dati presjek izvornoga života ljudi s etnološkoga, povijesnoga, kulturnoga i gospodarskoga stajališta. Seriju, naime, prati točan smjer kojim je on putovao oslanjajući se na njegovu knjigu Il millione. Serija se snimala u najvrućim iranskim, turkmenistanskim, mongolskim i kineskim pustinjama, ekipa se penjala na nadmorsku visinu iznad pet tisuća metara u Tadžikistanu i Tibetu, izranjala bisere na Borneu te ručala s negdašnjim ljudožderima na Sumatri, a također je i brala čaj na Šri Lanki te vadila sol u Indiji.

Ova je nagrada posljednja u nizu koju je HRT-ova dokumentarna serija U potrazi za Markom Polom već osvojila, a među njima su, primjerice, nagrada za najbolji hrvatski film Zagreb tourfilm festivala 2013. godine, nagrada Srebrni dupin u kategoriji Povijest i civilizacija Nagrade za korporacijske medije i televizije u Cannesu, nagrada za najbolji film na festivalu Tourfilm u Karlovym Varyma 2013. godine i brojne druge.

Hrvatska radiotelevizija
RJ Komunikacije
Prisavlje 3
10 000 Zagreb
telefon: 01 634 3303
telefaks: 01 634 2961
e-adresa: hrt@hrt.hr
hrt.hr, hrti.hrt.hr