Dan otvorenih vrata Instituta za migracije i narodnosti

Institut za migracije i narodnosti znanstveno je istraživačka institucija pod Ministarstvom znanosti RH koja se bavi tematikom iseljeništva i nacionalnih manjina, svih oblika migracija i mobilnosti stanovništva, proučava različite aspekte etničke problematike, pitanjima demografije, nezakonitim migracijama – azilima te provedi istraživanja hrvatskih identiteta.

Odsjek za etnička istraživanja i nacionalne manjine bavi se drugim nacionalnostima u Hrvatskoj i njihovim identitetima, bave se s 22 nacionalne manjine u Hrvatskoj, ali se bave i Hrvatima kao nacionalnom manjinom u drugim državama; Odsjek za migracijska i demografska istraživanja bavi se iseljavanjem Hrvata izvan granica domovine, pitanjima nataliteta, prirodnog prirasta.

Na Danu otvorenih vrata bit će predstavljen Sporazum o suradnji Instituta i Međimurske županije i grada Čakovca. Riječ je o projektu 'Iseljenički turizam Međimurske županije i grada Čakovca'.  U pripremi je radionica i knjiga recepata 'Okusi zavičaja u iseljeništvu'. U knjizi su skupljeni recepti koje su Međimurci nosili u iseljeništvo i njegovali ih, a oni koji su se vratili donijeli su ih nazad u zavičaj. U sklopu projekta upotpunit će predmetima Zavičajnu zbirku Muzeja Međimurja u Čakovcu, povezati gospodarstvo sa znanošću, a gastarbajteri su ulagači i u ovaj projekt.

Na dan Otvorenih vrata u petak, 15. prosinca,  u prostorijama Instituta za migracije i narodnosti na Trgu Stjepana Radića 3 u Zagrebu bit će otvorena i izložba 'Međimurski vidici' koja će se moći razgledati do kraja prosinca.

O Institutu i Projektu u emisiji Dobro jutro, Hrvatska  govorile su doc. dr. sc. Rebeka Mesarić Žabčić, znanstvena savjetnica Instituta za migracije i narodnosti Zagreb i dr. sc. Sonja Tošić-Grlač, pomoćnica pročelnika Upravnog odjela za društvene djelatnosti Međimurske županije: