U Šibeniku u utorak pretpremijera dokumentarne emisije Hrvatske radiotelevizije Šibenska luganiga

Zagreb, 13. prosinca 2017. – Emisija pučke i predajne kulture Hrvatske radiotelevizije (HRT) Šibenska luganiga bit će pretpremijerno javno prikazana na Adventuri, adventskome sajmu u Perivoju Roberta Visijanija u Šibeniku u utorak 19. prosinca s početkom u 19.00. Premijerno prikazivanje u programu Hrvatske radiotelevizije predviđeno je u četvrtak 21. prosinca na Prvome programu Hrvatske televizije (HRT – HTV 1) s početkom u 11.00 te reprizno u dvama terminima u subotu 23. prosinca – na Trećemu programu Hrvatske televizije (HRT – HTV 3) u 9.40 i na Četvrtome programu Hrvatske televizije (HRT – HTV 4) u 12.40. Javnomu će prikazivanju u Šibeniku nazočiti i scenarist i redatelj emisije Ivo Kuzmanić te njezin urednik Aleksej Gotthardi-Pavlovsky.

„To je polusatna dokumentarna emisija o luganigama, posebnim kratkim kobasicama, začinjenima orijentalnim mirodijama, koje se u Šibeniku, prema još živome običaju, proizvode u mesnicama i kupuju tijekom predbožićnih dana, te na Božić zakuhavaju u goveđoj juhi i jedu. Recept je tajan premda su uglavnom svi sastojci više-manje poznati. Šibenska etnologinja Marija Krnčević Rak o toj temi razgovara s njezinim istraživačima – povjesničarem Milivojem Blaževićem i novinarom Stankom Ferićem te s mesarima i ostalim građanima Šibenika koji jedu luganige”, pojašnjava urednik Aleksej Gotthardi-Pavlovsky.

Luganiga obogaćuje blagdanski stol mnogih Šibenčana, a poznaje je i gotovo cijela Europa, no ova je šibenska posebna zbog određenih sastojaka koje drugi nemaju. Koji su to sastojci, odnosno kako se radi prava šibenska luganiga, tema je koja je u Šibeniku gotovo postala mit. Samo jedan mesar zna tu tajnu i zasada je nikomu ne otkriva. Redatelj je i scenarist Ivo Kuzmanić, stručna suradnica etnologinja Marija Krnčević Rak, novinar i publicist Stanko Ferić, povjesničar Milivoj Blažević, direktor je fotografije Dušan Vugrinec, montažerka Davorka Feller, snimatelj tona Mladen Šiklić, za rasvjetu je zadužen Ljudevit Fištrić, kolorist je Bogdan Tankosić, autori glazbe su Dina Rizvić i Alan Bjelinski, obradu zvuka potpisuje Robert Stanić, tajnica je režije Žaklina Komljen, producent je Stjepan Erić, a urednik Aleksej Gotthardi-Pavlovsky.

Osim na Prvome programu Hrvatske televizije (HRT – HTV 1) 21. prosinca u 11.00 te reprizno 23. prosinca na Trećemu programu Hrvatske televizije (HRT – HTV 3) u 9.40 i na Četvrtome programu Hrvatske televizije (HRT – HTV 4) u 12.40, dokumentarnu emisiju Šibenska luganiga možete pratiti i putem mobilnih uređaja, tableta i računala s pomoću multimedijske usluge HRTi.

Hrvatska radiotelevizija
RJ Komunikacije
Prisavlje 3
10 000 Zagreb
telefon: 01 634 3303
telefaks: 01 634 2961
e-adresa: hrt@hrt.hr
hrt.hr, hrti.hrt.hr