Čili štiti usjeve u Africi od slonova, a slonove od sukoba s ljudima

Paljenje opeka od smjese sušenih čili papričica i balege moglo bi spriječiti ugrožene slonove da uništavaju usjeve u Africi i Aziji i smanjiti mogućnost sukoba tih životinja s farmerima koji nastoje spasiti urod kako bi prehranili obitelji, rekli su stručnjaci u srijedu.

Smola od mrvljenih sušenih čili papričica iritira surle slonova i odvraća ih, kaže se u studiji iz sjeverne Bocvane objavljenoj u časopisu Oryx. To je odlična, nesmrtonosna i jeftina mogućnost lokalnim poljoprivrednicima da slonove zadrže podalje od usjeva, rekao je u izjavi Rocio Pozo, istraživač s oxfordskog sveučilišta. Otkriće bi moglo pomoći u zaštiti slonove čiji je broj u Africi drastično pao zbog ilegalne trgovine njihovim kljovama.


Nizovi čilija mogli bi se koristi kako bi odvojili farme od staza slonova i pokazati tim životinjama koje su im pravci kretanja sigurni, rekla je Anna Songhurst, ravnateljica organizacije Ecoexist i suautorica studije. Bocvana ima najveću populaciju afričkih slonova, a u području Okavango Panhandlea na istoku zemlje, gdje Ecoexist dejluje, podjednaki broj životinja i ljudi, po 15.000, nadmeće se za vodu, hranu i zemlju.Jednom poljoprivredniku godišnja zaliha hrane za cijelu obitelj može biti uništena u jednoj noći
, rekla je Songhurst zakladi Thomson Reuters. Studija je dio šire strategije smanjenja sukoba između ljudi i slonova, koja uključuje osiguravanje hrane i za ljude i za životinje, dodala je.