Znate li kakav je to drinčanski luster?

Bliži se vrijeme adventa s kojim polako kitimo i ukrašavamo naše domove. Posljednjih nekoliko godina postoji trend kićenja božićne jelke i prije Badnjaka. Nekada se drvca nisu niti kitila. Ekipa Dobrog jutra donosi priču o drinčanskim lusterima koji su se ukrašavali prije Božića.

Priča o drinčanskom lusteru počinje legendom o Janici koja je za svojom kravom ušla u baru i posjekla se na oštar predmet. Nije tome pridavala pažnju i uskoro je dobila otrovanje krvi. Bilo je to u vrijeme oko svete Lucije kada su se izrađivali ukrasi za Božić pa i lusteri od slame. Ona je već tada bila jako bolesna, ali su njezine prijateljice, njezine parice, mi bi rekli, dečki i cure došli napraviti luster kod nje. Žalosno je to što je za sam Božić ujutro ona umrla, ali je u rukama još uvijek držala bijelu rožicu i od tada je to predanje da se luster nikada neće prestati raditi u Drenju Brdovečkom,  objašnjava Marina Žmauc, predsjednica udruge Drinčani.

Od tada se čuva običaj izrađivanja lustera u čemu prednjači udruga Drinčani, osnovana zbog očuvanja kajkavske ikavice i običaja. Važnost čuvanja običaja i organiziranje radionica tradicijske kulture prepoznali su u muzeju Brdovec. Radionice tradicijske kulture važno je održavati kako bi se prenio način izrade tih predmeta, jer muzeji čuvaju same predmete što nije dovoljno da  se tradicija sačuva. Stoga smo odlučili radionicama oživiti tradicija sam izrade,  objašnjava Silvija Limani, ravnateljica muzeja Brdovec. Interes za radionice je velik što potvrđuju i mlađi i stariji polaznici koji su odlučili i sami izraditi drinčanski luster.

Nekada nije bilo božićnih jelki koje kitimo i ukrašavamo danas, pa se posebna pažnja pridavala ukrašavanju lustera. I tada su ljudi bili kreativni i inovativni. Luster je visio iznad stola, dosjetljivi su čak i jabuke koje su i same simbol Božića zavezali iznad stola špagom, skroz do vrata, kvake od vrata i kada su se otvarala vrata jabuka se spuštala prema stolu… a to je djeci bilo jako, jako interesantno, govori Marina. Interesantno poput ove radionice koja bi trebala zaživjeti i u budućnosti kažu organizatori.

Važno je mlade upoznati s tradicijom i selom koje pomalo izumire kako bi bili zadovoljniji i zahvalniji na onome što imaju danas.