Diskografska izdanja HRT-a nominirana za međunarodnu nagradu

Zagreb, 17. studenoga 2017. – Prvi put otkad je uspostavljena jedina međunarodna nagrada za klasičnu glazbu International Classical Music Award, koja se na godišnjoj razini dodjeljuje najboljim izdanjima klasične glazbe na nosačima zvuka i slike, nominirana su i dva izdanja iz Republike Hrvatske. Njihov je izdavač Hrvatska radiotelevizija (HRT), a posebnu pozornost izaziva činjenica da su, među velikim brojem izdanja na kojima je predstavljen svjetski repertoar u izvedbi najvećih solista današnjice, svoje mjesto izborile prve suvremene snimke djela hrvatske glazbe. To je izdanje Ljubav i zloba Vatroslava Lisinskoga u kategoriji opera te Riznica hrvatske glazbe – Boris Papandopulo: Koncert za violinu i orkestar op. 125. i Sinfonietta za gudački orkestar op. 79. u kategoriji odabranih programa. Hrvatska radiotelevizija izdavač je prvoga izdanja te suizdavač drugoga izdanja u suradnji s izdavačkom kućom Cantus. Za oba je kapitalna djela hrvatske glazbene baštine maestro Mladen Tarbuk pripremio notni materijal za suvremenu izvedbu te ravnao Zborom Hrvatske radiotelevizije i Simfonijskim orkestrom Hrvatske radiotelevizije tijekom snimanja. Solisti su u izvedbi opere Ljubav i zloba Giorgio Surian, Evelin Novak, Leon Košavić, Domagoj Dorotić, Mario Bokun i Stefano Surian.

Svjetski poznati violinist Goran Končar snimio je Violinski koncert Borisa Papandopula prvi put u cjelovitoj inačici, što je pokazalo da je možda riječ o jednome od najljepših hrvatskih violinskih koncerata, osim što je najduži jer traje 48 minuta. Nakon praizvedbe 1944. godine to je prvi put da je koncert izveden i snimljen u cijelosti.

Ocjenjivački sud nagrade ICMA-e čine europske medijske kuće koje prate klasičnu glazbu te je Hrvatska radiotelevizija među četrnaest država i sedamnaest članica koje sudjeluju u radu ocjenjivačkoga suda uz Andante (Turska), Crescendo (Belgija), Fono Forum (Njemačka), Gramofon (Mađarska), IMZ (Austrija), Kultura (Rusija), MDR Figaro (Njemačka), Musica (Italija), Musik & Theater (Švicarska), Musical Life (Rusija), Opera (Velika Britanija), Orpheus Radio (Rusija), Pizzicato (Luksemburg), Radio 100,7 (Luksemburg), Resmusica (Francuska), Rondo Classic (Finska) i Scherzo (Španjolska).

Ocjenjivački je sud preslušao i pregledao više od 500 prijavljenih izdanja koja su objavljena između 1. studenoga 2016. i 30. listopada 2017. godine te nominirao 357 najboljih izdanja objavljenih na naljepnicama 120 izdavača iz cijeloga svijeta.

„Sudjelovanjem u radu ocjenjivačkoga suda dobila sam uvid u trenutačnu svjetsku produkciju klasične glazbe, a istodobno i mogućnost predstavljanja najboljih hrvatskih izdanja. S druge strane biti članom ocjenjivačkoga suda tako prestižne nagrade nije samo čast, nego i posebna povlastica jer sam imala priliku preslušati velik broj zaista vrhunskih izdanja koja su sad postala dostupnima i u fonoteci Hrvatskoga radija. Bila je to jedinstvena prilika za predstavljanje produkcije Hrvatske radiotelevizije te pažnje koju poklanjamo očuvanju i promidžbi hrvatske glazbene baštine. Izdanje Borisa Papandopula objavljeno je 2016. godine uz obilježavanje njegove 110. godišnjice rođenja, a izdanje Ljubav i zloba objavljeno je ususret obilježavanju 200. godišnjice rođenja Vatroslava Lisinskoga 2019. godine. Osobito mi je zadovoljstvo vidjeti da je taj trud prepoznat i priznat u međunarodnim glazbenim krugovima te da su ta dva izdanja ušla u nominacije za nagradu“, istaknula je HRT-ova članica ocjenjivačkoga suda Sanda Vojković.

Najveći broj nominacija ima Deutsche Grammophon (17), zatim Alpha (15), Harmonia Mundi (13), Audite (12) i Erato (12). Izdavači dolaze iz 20 europskih, azijskih i sjevernoameričkih država. Najviše ih je iz Njemačke, a zatim iz Ujedinjenoga Kraljevstva, Francuske i Belgije. Dobitnici će nagrada za ovu godinu biti objavljeni 18. siječnja 2018. godine, a nagrade će se dodjeljivati na Svečanome koncertu 6. travnja 2018. godine u poljskome gradu Katowicama na kojemu će dobitnici nastupati uz National Radio Symphony Orchestra of Poland pod dirigentskim vodstvom Alexandera Liebreicha.

Hrvatska radiotelevizija
RJ Komunikacije
Prisavlje 3
10 000 Zagreb
telefon: 01 634 3303
telefaks: 01 634 2961
e-adresa: hrt@hrt.hr
hrt.hr, hrti.hrt.hr