Aljoša Jurinić i Ari Rasilainen oduševili publiku Majstorskoga ciklusa HRT-a

Zagreb, 17. studenoga 2017. – Simfonijski orkestar Hrvatske radiotelevizije (HRT) sinoć je u do posljednjega mjesta rasprodanoj Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskoga u Zagrebu održao drugi ovosezonski koncert iz Majstorskog ciklusa. HRT-ovi su simfoničari ovoga puta nastupili pod ravnanjem finskoga maestra Arija Rasilainena, koji od 2002. godine djeluje mahom u Njemačkoj gradeći uspješnu karijeru opernoga i koncertnoga dirigenta. Solist je bio naša mlada pijanistička zvijezda Aljoša Jurinić. Program je otvorio primjer stilskoga bogatstva hrvatskoga stvaralaštva 20. stoljeća – Adagio con tristezza Slavomira Grančarića. Oživljavanju njegova opusa Simfonijski orkestar Hrvatske radiotelevizije doprinio je još 2013. godine izvedbom simfonijske skice Ocean, a ovoga smo puta imali prigodu čuti djelo iz skladateljeva ranoga razdoblja. Zanimljivo je da se maestro Rasilainen već susreo s hrvatskom glazbom, i to skladbama Dore Pejačević čiju je Simfoniju i Koncertantnu fantaziju snimio za njemačku izdavačku kuću CPO.

„Do toga je projekta došlo zahvaljujući mojoj dugogodišnjoj suradnji s izdavačkom kućom CPO za koju snimam više od dvadeset godina. Uvijek smo pokušavali pronaći neke nepoznate, a izvrsne skladatelje. Dora Pejačević bila je za mene ogromno iznenađenje. Kad smo razgovarali o programu ovoga koncerta, također sam istaknuo njezino ime, no na kraju smo se odlučili za Grančarića“, pojasnio je maestro Rasilainen.

Pobjednik niza pijanističkih natjecanja, među kojima je i Robert Schumann u Zwickauu 2012. godine, te finalist glasovitoga Chopinova natjecanja u Varšavi 2015. godine i laureat Natjecanja kraljice Elizabete u Bruxellesu 2016. godine Aljoša Jurinić istinska je pijanistička zvijezda, a svoje je majstorstvo ovom prigodom pokazao u Koncertu za klavir i orkestar u c-molu, KV 491 Wolfganga Amadeusa Mozarta. U Majstorski ciklus vratio se nakon dvije godine iznimno čestih nastupanja u Republici Hrvatskoj i inozemstvu, a nastup iz 2015. godine ostao mu je u posebnome sjećanju: „Nekako se poklopilo da sam svirao u sličnome dijelu sezone prije dvije godine. Onda je to bio moj prvi koncert s orkestrom u Zagrebu nakon povratka sa Chopinova natjecanja 2015. godine, pa je ugođaj bio poseban, prije svega za mene iznutra, a i izvana sam dobivao dojam da je bilo jako užareno. Doživio sam sve kao vrlo emotivan koncert.“

Publika je ponovno bila jednako oduševljena te joj se Aljoša odužio s čak dva dodatka: Mađarskom rapsodijom br. 11 Franza Liszta i Rêverie Claudea Debussyja. Drugi je dio koncerta zauzelo opsežno djelo veličanstvene instrumentacije: Klavirski kvartet u g-molu, op. 25 Johannesa Brahmsa u orkestraciji Arnolda Schönberga. Upravo je zbog Schönbergove raskošne orkestracije to Brahmsovo djelo nazvano njegovom petom simfonijom, a  zbog toga je i orkestar pokazao svoj puni potencijal izazivajući još jednom ovacije u publici.

Više podataka o Simfonijskome orkestru Hrvatske radiotelevizije i drugim HRT-ovim ansamblima možete pronaći na mrežnim stranicama glazba.hrt.hr.

Hrvatska radiotelevizija
RJ Komunikacije
Prisavlje 3
10 000 Zagreb
telefon: 01 634 3303
telefaks: 01 634 2961
e-adresa: hrt@hrt.hr
hrt.hr, hrti.hrt.hr