Kulturna baština i običaji Mljeta u Zagrebu

Zagrebački Klub prijatelja otoka Mljeta organizira prezentaciju otoka Mljeta te njegove kulturne baštine i tradicije. Organizirana je radionica izrade mljetskog kolarina u organizaciji Galerije 'Stara skula' i izložba 'Mljet 1910. - 2017.'

Nacionalni park Mljet važan je element brendiranja otoka, pa je izložba organizirana upravo u studenom, mjesecu u kojem Nacionalni park Mljet slavi svoju 57. obljetnicu proglašenja nacionalnim parkom. Izložba se u Etno Art galeriji  otvara danas u 17.30, a može se razgledati do 24. studenoga, radnim danima od 10 do 18 sati. Na izložbi će zapjevati i mljetska mješovita klapa 'Kurenat'.

Važnost predstavljanja kulture i tradicije našeg najjužnijeg velikog otoka zagrebačkoj publici, prepoznali su Grad Zagreb, Općina Mljet i Nacionalni park Mljet koji su dali potporu projektu. Mljet je najšumovitiji, površinom osmi otok Jadranskog mora, specifičan jer govori štokavicu i ijekavicu. Osim upoznavanja otoka Mljeta kroz izložbene predmete, za osnovnoškolce će biti održana radionica izrade mljetskog kolarina, tradicionalne ogrlice. Navečer je za prijatelje otoka Mljeta organizirana i tradicionalna večera.

Više o ovom vrijednom projektu za Dobro jutro, Hrvatska govorili su Ivo Hazdovac, predsjednik udruge prijatelja otoka Mljeta i Ivan Sršen, ravnatelj NP Mljet, a klapa 'Kurenat' zapjevala je za sve gledatelje HRT-a: