Jazz orkestar HRT-a predstavio nove skladbe u HRT-ovu studiju Zvonimir Bajsić

Zagreb, 16. studenoga 2017. – Jazz orkestar Hrvatske radiotelevizije (HRT) pod vodstvom šefa dirigenta Andreasa Marinella sinoć je u HRT-ovu radijskome koncertnom studiju Zvonimir Bajsić održao tradicionalni koncert novih džezističkih skladba. Riječ je o skladbama pisanima upravo za taj orkestar izabranima putem natječaja koji Hrvatska radiotelevizija raspisuje već desetak godina. „To je važan doprinos koji mi kao javni medijski servis dajemo hrvatskomu stvaralaštvu jer ljudi u Republici Hrvatskoj baš i nemaju druge prilike za pisanje za džezistički orkestar. Nemaju to gdje ni naučiti jer se na Muzičkoj akademiji to još ne može studirati, a nema ni srednje škole za džez, tako da mi ispunjavamo i određenu pedagošku ulogu, koju i trebamo imati po mojemu mišljenju. Posebno mi je drago da su svi koji su prošle godine bili uključeni u radionice koje smo održavali u suradnji s Hrvatskim društvom skladatelja i ove godine nešto napisali te da se vidi napredak. Mislim da je budućnost aranžiranja i skladanja za džezističke orkestre u Republici Hrvatskoj veoma živa i zanimljiva“, istaknuo je šef dirigent Jazz orkestra Hrvatske radiotelevizije Andreas Marinello.

Projekt je ujedno prigoda da publika upozna nove osobnosti na području džeza. Ove su godine na natječaju izabrane skladbe osmero autora: Every Time Is Something New Hrvoja Štefanića, Suite for Jazz Orchestra No. 1 i 2nd Movement: A Day On a Boat Luke Udjbinca, 5&7 Aleksandra Vešića, The Rite of Spring with Petrushka Gorana Grbića, Sweet Child Marka Prepelića, Chez Krleža Borne Šercara, Sleeping Ghost Brune Matić i Crne ruki Roberta Mikuljana. Na programu su bile i skladbe Talking 'Bout the Weather Lane Janjanin i Introduction Mire Kadoića koje su uvrštene izvan konkurencije. Pjesmu pod naslovom Talking 'Bout the Weather Lana Janjanin i Jazz orkestar Hrvatske radiotelevizije studijski su snimili u rujnu na Hrvatskoj radioteleviziji, a to je bila prva javna zajednička izvedba te skladbe. Introduction Mire Kadoića doprinos je dobroj tradiciji izvođenja djela članova Jazz orkestra Hrvatske radiotelevizije i promicanju njihova autorskoga rada.

Andreas Marinello otkrio je i kako je protjecala suradnja sa skladateljima, od kojih su se neki i sami pridružili članovima Jazz orkestra Hrvatske radiotelevizije u izvedbi: „Uglavnom su bili jako otvoreni za suradnju i redovito dolazili na probe od početka, pa su i sami čuli koje stvari bolje funkcioniraju, a koje malo slabije te su prema tome dorađivali svoje skladbe. To je jako važno i za njih i za nas jer tako ne samo da mi možemo bolje upoznati skladbe, nego ih i oni dobiju priliku čuti u različitim fazama rada.“

Koncert novih skladba pobudio je znatiželju širokoga kruga ljubitelja džeza, što svjedoči o živome zanimanju za svježi repertoar. „Mislim da je i publika svjesna svoje uloge, a i toga da je upravo prisustvovala nečemu što se uopće ne bi dogodilo i što ne bi postojalo da mi to ne radimo. Ta glazba ne bi bila ni napisana da mi ne dajemo priliku ovim ljudima. Naravno da je drukčiji osjećaj kad je cijeli koncert sastavljen od praizvedba, od stvari koje se sad prvi put čuju. Mislim da je publika svjesna svega toga i da se osjeća jedna posebna podrška i za orkestar i za mlade i manje poznate glazbenike“, zaključio je Andreas Marinello.

Više podataka o Jazz orkestru Hrvatske radiotelevizije i drugim HRT-ovim ansamblima možete pronaći na mrežnim stranicama glazba.hrt.hr.

Hrvatska radiotelevizija
RJ Komunikacije
Prisavlje 3
10 000 Zagreb
telefon: 01 634 3303
telefaks: 01 634 2961
e-adresa: hrt@hrt.hr
hrt.hr, hrti.hrt.hr