Na Hrvatskome radiju posebna emisija Istina na vjetrometini povijesti

Zagreb, 15. studenoga 2017. – U povodu obilježavanja Dana sjećanja na žrtvu Vukovara dokumentarna će emisija Istina na vjetrometini povijesti, koja se emitira na Trećemu programu Hrvatskoga radija (HRT – HR 3) u srijedu 29. studenoga s početkom u 14.00, biti posvećena stvarnoj Vukovarki S. Junakinja je to romana Živa glava Juilenne Eden Bušić, koja je prošla strahovitu borbu za vlastiti život te tijekom okupacije, u okruženju pripadnika Jugoslavenske narodne armije (JNA) i paravojnih četničkih postrojba, bila višestruko silovana sve do pada Vukovara 18. studenoga 1991. godine. U Domovinskome je ratu tijekom okupacije Vukovara i drugih hrvatskih mjesta silovanje bilo jedna od vojno-strateških metoda etničkoga čišćenja. O tim masovnim silovanjima u Republici Hrvatskoj se šutjelo sve dok S. nije odlučila tužiti svoje silovatelje i progovoriti o zarobljenim i silovanim ženama koje je jugoslavenska vojska držala kao seksualne robinje.

U emisiji će slušatelji moći pratiti tijek suđenja. U ponovljenome postupku okrivljenici su osuđeni na kaznu zatvora u trajanju od šest godina, ali za kazneno djelo ratnoga zločina protiv civilnoga stanovništva nisu odgovarali jer su pobjegli na teritorij Republike Srbije. Obojica su hrvatskomu pravosuđu nedostupna.

U emisiji gostuju spisateljica Julienne Eden Bušić, ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved, stručnjak za međunarodno pravo u Ministastvu vanjskih i europskih poslova Toma Galli, saborski zastupnik i psihijatar Goran Dodig, doktorica Vesna Bosanac i čikaška Hrvatica koja se tijekom Domovinskoga rata preselila u Republiku Hrvatsku kako bi pomagala silovanim ženama Mary Ann Rukavina. Emisija traži odgovore na pitanja o neshvatljivoj moralnoj ravnodušnosti te o tome zašto su institucije više od dvadeset godina dopustile da žrtve silovanja šute, zašto zločini nisu procesuirani, zašto počinitelji nisu kažnjeni i tko je sve odgovoran. Među ostalim, emisija istražuje primjenu instituta izručenja i njegovo funkcioniranje na području bivše Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije (SFRJ) i primjenu Zakona iz 2015. godine o pravima žrtava seksualnog nasilja za vrijeme oružane agresije na Republiku Hrvatsku u Domovinskome ratu.

Autorice su emisije Ivana Perkovac i Antonija Tomičić, a urednik Krešimir Čokolić. Emisiju Istina na vjetrometini povijesti slušatelji će, osim na Trećemu programu Hrvatskoga radija (HRT — HR 3), moći slušati i putem mobilnih uređaja, tableta i računala s pomoću multimedijske usluge HRTi.


Hrvatska radiotelevizija
RJ Komunikacije
Prisavlje 3
10 000 Zagreb
telefon: 01 634 3303
telefaks: 01 634 2961
e-adresa: hrt@hrt.hr
hrt.hr, hrti.hrt.hr