Američko istraživanje nije utvrdilo veze raka i glifosfata

Dugogodišnje veliko istraživanje utjecaja pesticida glifosfata na američke farmere nije pronašlo nijednu čvrstu vezu izlaganja tom pesticidu i raka, objavili su znanstvenici.

Prema rezultatima istraživanja objavljenima u časopisu Journal of the National Cancer Institute (JNCI) nije utvrđena veza glifosfata, glavnog sastojka popularnog Monsantova herbicida RoundUp, i "bilo kojeg čvrstog tumora ili hematološkog karcinoma uključujući non-Hogkinov limfom i njegove podtipove".

Navodi se da postoje "neki dokazi o povećanom riziku za akutnu mijeloičnu leukemiju u najizloženijoj skupini" no istodobno dodaje da veza nije "statistički značajna" i zahtijeva dodatno istraživanje prije konačnog zaključka.

Rezultati istraživanja mogli bi utjecati na tužbe koje je u SAD-u protiv Monsanta pokrenulo više od 180 osoba koje tvrde da su zbog izlaganja pesticidu RoundUp oboljeli od raka, što Monsanto odbacuje.

Rezultati bi mogli utjecati i na ključnu odluku o produljenju dozvole za upotrebu glifosfata u Europskoj uniji koja se očekuje do kraja godine. Zemlje EU-a trebale su o tome glasovati u četvrtak no ponovno se nisu uspjele usuglasiti da se odobri petogodišnje produljenje korištenja toga pesticida.

EU odluku odgađa već nekoliko godina nakon što je Svjetska zdravstvena organizacija analizirala 2015. glifosfat i zaključila da je "vjerojatno kancerogen" za ljude. Druga tijela poput Europske agencija za sigurnost hrane zaključile su da je siguran za upotrebu.

Rezultati utjecaja glifosfata dio su većeg istraživanja kojim se od početka 1990-ih prati zdravlje desetaka tisuća američkih farmera i njihovih obitelji u Iowi i Sjevernoj Karolini.

U zaključku rada znanstvenici predvođeni Laurom Beane Freeman iz Američkog nacionalnog instituta za rak izvijestili su da je od 54.251 ispitanika u istraživanju njih 44.932 ili 82,9 posto koristilo glifosfat.

"Glifosfat nije bio statistički značajno povezan s karcinomom ni na jednoj lokaciji", navodi se u zaključku.