Nagrađena novinarka i urednica Hrvatskoga radija Mirjana Žugec Pavičić


Zagreb, 8. studenoga 2017.
– Mirjana Žugec Pavičić, novinarka i urednica Hrvatskoga radija (HRT – HR), uz kolege Vesnu Jurić Rukavinu i Branka Uvodića dobitnicom je ovogodišnje međunarodne turističke nagrade POVELJA FEST 2017 utemeljene na ocjeni i obrazloženju Povjerenstva turističkih novinara koju dodjeljuje Europski savez turističkih novinara (FEST) iz Rima. Mirjana Žugec Pavičić nagradu je dobila za izniman doprinos novinarstvu, osobito za radijski izričaj u putopisnome novinarstvu u emisiji Hrvatskoga radija (HRT – HR) Baština za profesionalnost i kreativnost.

„Zahvaljujem na uglednoj novinarskoj nagradi. Raduje me da se na europskoj razini prepoznaje promicanje hrvatske kulturno-povijesne baštine kroz emisiju Baština i preko brojnih priloga s terena koji se bave očuvanjem nasljeđa i isticanjem onih koji istražuju, proučavaju, arhiviraju, restauriraju i predstavljaju nacionalno umjetničko i tradicijsko blago. To je bogat izvor na kojemu se trebamo napajati, na nama je baštinicima da ne presuši, a to je i jedan od uvjeta da naši fenomeni ostanu na popisu UNESCO-a. Dakle, trebaju živjeti klapska pjesma, bećarac ili katolički običaji – ophodi Ljelja u Slavoniji, Festa svetoga Vlaha ili petostoljetna hvarska procesija Za križen. Posebno mjesto na UNESCO-vu popisu nematerijalne baštine svijeta ima Hrvatsko zagorje, područje s najviše fenomena na svijetu, primjerice izrada dječjih igračaka, lepoglavska čipka, licitarstvo i medičarstvo. Odnedavno imamo i brojne hrvatske proizvode zaštićene u Europskoj uniji. Posljednji je primjer suhomesnata poslastica kulen, tako da je to potvrda svima koji su uložili velike napore da se to dogodi. Njih iznimno poštujem i njima treba zahvaliti na ovoj europskoj nagradi jer su oni junaci mojih novinarskih reportaža i priloga“, izjavila je HRT-ova urednica i novinarka Mirjana Žugec Pavičić.

Riječ je o međunarodnoj nagradi utemeljenoj prije 35 godina u Rimu. Nakon Italije i Poljske od 2003. dodjeljuje se u Hrvatskoj u okviru Međunarodne smotre turizma, turističkoga filma i krajobraza INTERSTAS najuspješnijim pojedincima za njihovu izvrsnost i zasluge u razvoju turizma. Nagrada će kolegama biti uručena na završnoj svečanosti u okviru triju međunarodnih priredaba koja se održava sutra u Solinu.

Hrvatska radiotelevizija
RJ Komunikacije
Prisavlje 3
10 000 Zagreb
telefon: 01 634 3303
telefaks: 01 634 2961
e-adresa: hrt@hrt.hr
hrt.hr, hrti.hrt.hr