Šibenčani zabrinuti zbog sušenja zimzelenih stabala na Šubićevcu

Šibenčani, navikli na boravak u prirodi, zabrinuti su zbog sušenja zimzelenih stabala u Park šumi Šubićevac. Prava je to zelena oaza gotovo u središtu grada, s raznim sadržajima za djecu i rekreativce. Stoga su alarmirali mjerodavne institucije, a uzorci stabala poslani su na analizu.

Nadzorna služba javne ustanove Priroda obišla je teren, a o stanju je izvjestila i Institut za jadranske kulture i melioraciju krša. 'Oni su uzeli uzorke i krajem slijedećeg tjedna očekujemo rezultate tih prvih analiza, kaže Anita Babačić Ajduk, ravnateljica JU Priroda.

Park šuma Šubićevac dio je zaštićenog krajobraza pa su kontaktirana i ostala zaštićena područja u Dalmaciji. Na nekoliko njih uočena je slična pojava - čempresi se suše zbog gljivičnog oboljenja. No, prve neslužbene analize stabala na Šubićevcu kažu da to možda nije uzrok. Već da je isključivo problem suša, s obzirom da su odumrla stabla baš na dijelu gdje je najplići sloj tla, ističe Babačić Ajduk.

Je li uzrok suša ili nekakva bolest, pokazat će uskoro analiza Instituta za jadranske kulture i melioraciju krša. No za nekoliko potpuno suhih stabala nema spasa i morat će biti uklonjena.