Zaronite u more Stjepka Mamića

Šibenski glumac Mate Gulin 8. studenog proslavit će čak 60 godina umjetničkog djelovanja. 75-godišnji Šibenčanin obilježit će ga izložbom, predstavit će i fotomonografiju.

Bivši pomorski kapetan Stjepko Mamić već 11 godina slika mreže, more, ribe, a njegove slike putuju po svijetu. Izlagao je već u Parizu, Berlinu, New Yorku pa čak i dalekom Seulu. Iako amater, zapažen je od svjetskih galerista a za svoja djela dobio je već nekoliko nagrada.

Ulazeći u atelje Stjepka Mamića imate osjećaj kao da ste zaronili u more. Ribe, ribari mreže. More je tema svih njegovih slikarskih plovidbi. Svoj rad stalno usavršava uz tečajeve na akademijama u Firenzi i Parizu. Sam je došao do jedinstvene tehnike.

Radim sada pretežito sa špatulama u zadnje vrijeme mi je jedna tehnika recimo prirasla srcu - to su boje koje upotrebljavam za staklo i keramiku sa zlatnim i srebrenim listićima, kaže jer tako najbolje može dočarati more.

I
skustva s morem i morskih sjećanja mu ne nedostaje. Na neki način slikam svoj život a moj život je bio na moru, kaže.

Prije nekoliko godina prepoznali su ga svjetski galeristi  i od tad njegove slike putuju svijetom. Mnoge stvari su se pokrenule nakon izložbe u Palermu gdje je profesor Paulo Levi vidio moje slike. Jako su mu se svidjele  tako da je imao pozitivan komentar i onda su pozivi počeli pomalo jedan za drugim dolaziti ... Sada sam dosta prisutan i u Italiji i u Francuskoj i u Engleskoj.

Plovidbu morem zamijenio je plovidbom svojih slika po svjetskim galerijama, no u životu ne bi ništa mijenjao. Dubrovnik je luka u kojoj se najbolje osjeća, gdje mu inspiracije ne nedostaje. Važno je da su se iz grada otisnule njegove slike. Tako sada svoje morske priče promiče jedrima umjetnosti.