O promjeni - vremena u Hrvatskoj, i klime u Bonnu...

Do dugonajavljivane znatnije promjene vremena u većini Hrvatske još je manje od 24 sata. A samo malo više je do početka nove svjetske konferencije o klimatskim promjenama u Bonnu.

Ponegdje obilna kiša!

U Istri je već ponegdje palo malo kiše, a još češće i obilnije bit će od danas navečer, ne samo u Istri, nego na cijelom sjevernom Jadran, tijekom noći i drugdje, pa će u ponedjeljak ujutro vrlo vjerojatno padati u većini krajeva, ponajviše na Jadranu i područjima uz njega.

I u Zagrebu i okolici će do jutra gotovo sigurno početi padati pa planirate li biti ujutro u prometu - imajte strpljenja, i uputite se malo ranije nego što je uobičajeno... ponedjeljak - mnogima prvi radni dan, i još kiša "piša" ili samo povremeno "paducka", kolnici pritom vlažni, gdjegod i skliski, a pragovi tolerancije kod ljudi često mali, niski... Ljubitelji nogometa mogli bi početi strahovati od ponavljanja nedavne nemile situacije u Maksimiru. Srećom, premda će do srijede oko podneva pasti na desetke litara kiše po četvornome metra, za očekivati je da će maksimirski travnjak do vjerojatno suhe i svježe večeri u četvrtak biti spreman za normalno odigravanje utakmice "vatrenih" protiv Grka.

Suho će se tijekom ponedjeljka vjerojatno zadržati samo u Slavoniji, te posebice Baranji i Srijemu. I dok će u tim područjima do srijede pasti najmanje kiše, ponegdje vjerojatno i nimalo, u zapadnijim i južnijim bit će je napretek. Prema najavama prognostičara DHMZ-a tijekom jutarnjih razgovora na postajama Hrvatskog radija - velika je vjerojatnost da će se u sljedećem tjednu u mnogim mjestima, ponegdje čak i do srijede oko podneva, skupiti oko prosječne količine za cijeli studeni!

U gorju i malo snijega.

Osim kiše, mjestimice u gorju bit će i snijega, već u ponedjeljak u onom višem, posebice Gorskog kotara, a kasnije tijekom tjedna, uz pad temperature, vjerojatno i u nižem. Planirate li putovanje kroz Gorski kotar i Liku - dobro je imati zimsku opremu, iako zakonska obveza počinje tek 15. studenoga.

Jak i olujan vjetar!

Nužno je ponavljati i upozorenja na jak, gdjegod i olujan vjetar, ponegdje na udare vjerojatno i orkanski, najprije jugo, zatim mjestimice i bura, koji će onemogućavati normalno prometovanje, ne samo na Jadranu, nego i mjestimice u unutrašnjosti.

I dnevna temperatura zraka će se uglavnom sniziti u odnosu na danas, gdjegod i znatnije. Djelomičnu utjehu onima koji strahuju od velikih računa za grijanje omogućit će najniža dnevna temperatura zraka, koja se uglavnom događa u noći i ujutro, i koja neće biti odviše niska. Dapače, ostvare li se prognoze, vjerojatno će u mnogim mjestima biti barem oko prosjeka za sredinu studenoga, štoviše, većinom i viša od njega.

O tim, i drugim podrobnostima vremena sljedećih dana više će danas reći i pokazati Tanja Renko, dipl. ing. voditeljica Odjela za upozorenja na opasne vremenske promjene DHMZ-a, u emisijama Vrijeme, nakon Dnevnika 1, 2 i 3 na HTV1, a i u emisijama s meteorološkim sadržajem na HTV4.

Poplave?!

Za nadati je se i da će poplave izostati, ali moramo biti i spremni na njih. A jedan od načina pripreme i prilagođavanja su i radionice za djecu i odrasle: "Podizanje svijesti javnosti o poplavama", koje će se održavati tijekom studenoga.

COP 23 u Bonnu

A o poplavama, i drugim, naizgled sve češćim i žešćim meteorološkim ekstremima, te klimatskim varijacima i promjenama raspravljat će se sljedećih dana, od 6. do 17. studenoga u Bonnu, na 23. UN konferenciji o klimatskim promjenama, na kojoj će biti i hrvatskih predstavnika. Uoči te konferencije, Svjetska meteorološka organizacija u ponedjeljak će objaviti i preliminarno izvješće o svjetskoj klimi u 2017. godini.

2017. - među najtoplijim godinama u povijesti mjerenja

Sudeći prema podacima iz Hrvatske za dosadašnji dio godine, a i iz prognoza za studeni i prosinac, i onih "neslužbenih", a i službenih, koje je objavio DHMZ - ovo će biti još jedna u nizu prilično toplih godina - gotovo diljem Hrvatske vjerojatno među 10 najtoplijih u povijesti mjerenja, pa i još iznimnijih. Uostalom, srednja temperatura zraka od siječnja do listopada na meteorološkoj postaji Split Marjan 7. je u nizu najviših od 1948. godine, od kada postoje svakodnevna mjerenja, na Zavižanu je 4. najviša, a na postaji Zagreb Grič čak 3., odmah iza 2007. i 2012. godine, pri čemu valja podsjetiti kako mjerenja postoje još od 1. prosinca 1861. godine...