Znate li kako su Sesvete dobile ime?

U najvećem zagrebačkom naselju Sesvetama, kao što mu i ime govori, smjestila se župa Svih svetih. Više o njoj ispričali su župnik i jedan od mještana.

Početak ili kraj Zagreba, ovisno o tome iz kojeg smjera dolazite, najistočnije je njegovo naselje Sesvete. Samo ime prigorska je izvedenica Svih svetih po kojima je nazvana ovdašnja župa. O njezinoj prošlosti i sadašnjosti više ispričao je ovdašnji župnik, velečasni Mario Migles.
1334. prvi puta spominje se crkva i župa Svih svetih u kaptolskim spisima, otkriva župnik Migles. Zapravo tada se govori još samo o selu Sesvetama i crkvi Svih svetih. Tada je bila druga crkva, jedna manja crkva sv. Duha. Tu je bilo i groblje, a naša crkva ljepotica sagradila se 1773. i od tada ovdje počinje živjeti kao župa… Od župe sa 150, 160 stanovnika narasle su Sesvete na župe s oko 90 tisuća stanovnika, samo u staroj župi ima 14-15 tisuća vjernika. Nekako se najviše doseljavalo ovdje u 20. stoljeću 60-ih i 70-ih, kada dolaze vjernici iz Hrvatskog zagorja, Slavonije, Bosne i Hercegovine… Svi oni su, ističe župnik Migles, doprinijeli da gradska četvrt Sesvete bude po mjeri čovjeka – drago, dobro i lijepo mjesto za stanovanje u koje mnogi dođu i nađu svoje utočište.

Josip Marić također je jedan od doseljenika u Sesvete, ovamo je s obitelji došao prije 20 godina. Sesvete su meni posebno mjesto. Prvo bih istaknuo da smo grad u gradu. Zapravo smo u Zagrebu, ali imamo nešto svoje. Administrativne stvari možemo ovdje rješavati i to je dosta pozitivno. I općenito su Sesvete mjesto gdje boravi puno mladih ljudi…

Osobito su velika druženja ovdje na svetkovinu Svih svetih, jer to je i dan sesvetske župe. Iz potrebe, odnosno zbog povećanja broja župljana, Sesvete su prije 15-ak godina dobile i veliki pastoralni centar. Mozaik, kao završnicu njegova uređenja, izradio je splitski umjetnik Josip Botteri Dini. Slika je to upravo ove župe i njezinih zaštitnika - mnoštva svetaca i blaženika - Svih svetih.