HRT-ovi urednici Blaženka Jančić i Augustin Bašić dobitnici vrijednoga priznanja


Zagreb, 31. listopada 2017. – U povodu 500. godišnjice reformacije za doprinos afirmaciji reformacijske misli i baštine te reformacijskih ideja evanđeoskoga kršćanstva urednicima u Religijskome programu Hrvatske radiotelevizije (HRT) Blaženki Jančić i Augustinu Bašiću dodijeljena su vrijedna priznanja. Blaženka Jančić dobila je priznanje za uređivanje religijskih emisija Hrvatskoga radija (HRT – HR), posebno emisije Duhovna misao, te promicanje ekumenskoga i međureligijskoga dijaloga u emisijama Susret u dijalogu i drugim religijskim emisijama Hrvatskoga radija (HRT – HR). Augustinu Bašiću priznanje je dodijeljeno za ustrajno i hrabro promicanje tema iz života tih crkava u medijskome prostoru, posebno u emisijama Hrvatske televizije (HRT – HTV) Duhovni izazovi i Ekumena. Među dobitnicima priznanja za djelovanje na svojemu području su i Peter Kuzmič, Goran Granić, Alojz Jembrih i Siniša Zrinščak.

Priznanja su dodijeljena na svečanoj akademiji koja se pod pokroviteljstvom predsjednice Republike Hrvatske, predsjednika Hrvatskoga sabora, predsjednika Vlade Republike Hrvatske i gradonačelnika Zagreba održala u Hrvatskome narodnom kazalištu (HNK) u Zagrebu uz izravan prijenos na Prvome programu Hrvatskoga radija (HRT – HR 1) i na Prvome programu Hrvatske televizije (HRT – HTV 1).

„Od samih su početaka religijskoga programa na Hrvatskome radiju među prvim suradnicima u religijskim emisijama kao što je emisija Duhovna misao bili i predstavnici protestantskih crkava. Jedan od prvih bio je tadašnji evangelički biskup Vladimir Deutsch i tadašnji predsjednik Saveza baptističkih crkava Branko Lovrec te mnogi drugi. Od njih sam kao mlada novinarka učila o bogatstvu različitosti te kako mi novinari tim bogatstvom možemo oplemeniti naše društvo. U programu Hrvatskoga radija stalno pratimo i protestantske crkve i crkve reformacijske baštine. Posebno je bogatstvo pluralizam mišljenja i različitost pristupa i stavova o mnogim temama, koji se provlače kroz naše emisije. U uređivanju emisija cilj nam je da teolozi, pastori, svećenici i vjernici mogu izreći svoje mišljenje o različitim teološkim i moralno-etičkim temama, o stvarnosti u kojoj žive, o temama koje dotiču njihov život. Važno je još reći i da njegujemo kulturu dijaloga i međusobnoga uvažavanja. Svoje slušatelje želimo potaknuti da pronađu odgovor na pitanje: 'Kako ću razumjeti sebe, ako ne razumijem drugoga?' U tom promišljanju želimo promicati i ekumenska nastojanja i međusobno uvažavanje i poštovanje”, izjavila je dugogodišnja novinarka i urednica na Hrvatskome radiju (HRT – HR) Blaženka Jančić.

„Ovo je priznanje meni i kolegama s Hrvatske radiotelevizije koji već godinama promiču religijski pluralizam. Godinama smo radili na razbijanju predrasuda, sve religijske zajednice jednako poštujemo, a reformacija je bila jedan od koraka kojim se Republika Hrvatska uključila u slobodarski svijet Europe”, istaknuo je urednik na Hrvatskoj televiziji (HRT – HTV) Augustin Bašić.

Snimku svečanosti koja je u Hrvatskome narodnom kazalištu u Zagrebu održana u povodu 500. godišnjice reformacije moguće je naknadno pogledati s pomoću multimedijske usluge HRTi.

Hrvatska radiotelevizija
RJ Komunikacije
Prisavlje 3
10 000 Zagreb
telefon: 01 634 3303
telefaks: 01 634 2961
e-adresa: hrt@hrt.hr
hrt.hr, hrti.hrt.hr