Na HRT – HR 3 izravan prijenos prvoga koncerta iz ciklusa Kanconijer


Zagreb, 31. studenoga 2017. – U izravnome prijenosu iz Koncertne dvorane Vatroslava Lisinskog u Zagrebu na Trećemu programu Hrvatskoga radija (HRT – HR 3) u četvrtak 2. studenoga s početkom u 19.30 na rasporedu je prvi koncert ovosezonskoga ciklusa Kanconijer. Requiem Giuseppea Verdija u povodu blagdana svih svetih i Dušnoga dana izvest će međunarodna solistička postava, Zbor Hrvatske radiotelevizije i Simfonijski orkestar Hrvatske radiotelevizije pod ravnanjem šefa dirigenta Enrica Dinda. Messa da Requiem, poznatija jednostavno kao Requiem, veličanstveno je remek-djelo Giuseppea Verdija nastalo u počast Alessandru Manzoniju, jedino njegovo remek-djelo koje nije namijenjeno opernoj pozornici. Praizvedbom u crkvi svetoga Marka u Milanu dirigirao je sam Verdi, točno na prvu godišnjicu Manzonijeve smrti,  22. svibnja 1874. godine.

U crkvi je pljeskanje bilo zabranjeno i teško je danas zamisliti kako se publika uspjela suzdržati od pljeskanja nakon što je odjeknuo posljednji akord u H-duru, kojim se zaustavlja čudesni glazbeni put potrage za vječnim pokojem. Glazba puna kontrasta, snažnih emocionalnih vrhunaca, fuga, fanfara, anđeoskih zborova, eteričnih sola i dramatičnih ansambala ne jednom potaknula je usporedbe između Requiema i Verdijevih opera. Hans von Bülow išao je tako daleko da ga nazove „operom u crkvenome ruhu”. Solisti na praizvedbi bili su Teresa Stolz, Maria Waldman, Giuseppe Capponi i Ormondo Maini – isti oni koji su bili i tumači u prvoj talijanskoj izvedbi Aide, održanoj dvije godine prije u Milanu. Istina je da se mnoge značajke Verdijeva Requiema može povezati s opernim značajkama, ali sveukupni dojam sasvim je drukčiji od onoga koji ostavlja opera. Kao u malo kojemu drugom djelu imamo dojam da se u dramatičnim uzletima potaknutim snažnim masama vokala i gromkoga orkestra, pojačanoga dodatnim limenim puhačima, otvaraju vrata raja. Verdi je kao operni skladatelj znao postići dramski efekt – i to ne samo u zastrašujućem odjeljku Dies irae, gdje nas uvodi u svijet čistilišta, zaoštravajući napetost čudesno skladanim mračnim fanfarama. Vraćajući se uvijek iznova šokantnomu urliku, stavak Dies irae grana se u različitim smjerovima, različitoga lirskog i dramskog intenziteta.

Verdijevo skladanje za četvero solista impresivno je: raznoliko, izazovno, virtuozno, intimno, a zajedno sa zborom i orkestrom oni stvaraju niz  transcedentnih trenutaka, od odjeljka Lacrymosa, do Lux Aeterna, Libera me, ili Sanctus i Agnus Dei.

Od početka skladbe u prigušenome tonalitetu a-mola, u napetome pianissimu, koji je Ildebrandno Pizzetti usporedio sa žamorom nevidljive svjetine, uvedeni smo u dramu ljudske duše, u dramu potrage za vječnim pokojem.

Tradicionalno se u povodu blagdana svih svetih i Dušnoga dana izvode uglazbljene mise za mrtve. Verdijev Requiem, uz kompilaciju Mozartova, najomiljeniji je i najizvođeniji. Posljednji put ansambli Hrvatske radiotelevizije izveli su ga 22. svibnja 2013. godine u povodu dvjestote godišnjice rođenja Giuseppea Verdija i na dan praizvedbe djela.

Pod ravnanjem šefa dirigenta Simfonijskoga orkestra Hrvatske radiotelevizije Enrica Dinda u Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog u četvrtak 2. studenoga nastupit će međunarodna solistička postava: talijanska operna diva, gošća prestižnih svjetskih opernih kuća, Anna Pirozzi, istaknuta hrvatska koncertna mezzosopranistica Martina Gojčeta Silić, mladi talijanski tenor s međunarodnom karijerom Vincenzo Costanzo te prvak opere u Hannoveru bas Shalveg Armasi. Zboru Hrvatske radiotelevizije pridružit će se Akademski zbor Ivan Goran Kovačić, a svi će nastupiti uz Simfonijski orkestar Hrvatske radiotelevizije.

Hrvatska radiotelevizija
RJ Komunikacije
Prisavlje 3
10 000 Zagreb
telefon: 01 634 3303
telefaks: 01 634 2961
e-adresa: hrt@hrt.hr
hrt.hr, hrti.hrt.hr