Uskoro sporazum o suradnji s Europskom svemirskom agencijom

Vlada bi uskoro trebala donijeti Odluku o pokretanju postupka za sklapanje sporazuma s Europskom svemirskom agencijom (ESA) o suradnji u mirnodopske svrhe što će Hrvatskoj omogućiti umrežavanje hrvatske znanosti i gospodarstva na međunarodnoj razini, doznaje se iz Ministarstva znanosti i obrazovanja.

Umrežavanje hrvatske znanosti i gospodarstva u visokorazvijene svjetske krugove preduvjet je za snažniji razvoj istraživačkog, inovacijskog i gospodarskog potencijala Republike Hrvatske, ističu iz MZO. Svemir je jedno od područja na kojima Ministarstvo nastoji umrežiti hrvatsku znanost i gospodarstvo na međunarodnoj razini te je u tom pogledu suradnja s Europskom svemirskom agencijom (ESA-om) nezaobilazna.

Mislim da je ovo veliki iskorak za Hrvatsku. Kao i kod pridruženog članstva u CERN-u, članstvo u ESA-i podrazumjeva iskorake u znanosti, obrazovanju, ali i gospodarstvu. Naše tvrtke će biti korak bliže aktivnom sudjelovanju u high-tech gospodarstvu 21. stoljeća, ističe tim povodom ministrica Blaženka Divjak.

Suradnja s ESA-om ostvaruje se kroz tri stupa, a ovaj Sporazum otvara put prvostupnoj suradnji. Njime se omogućava razmjena informacija između Hrvatske i ESA-e putem sastanaka, radionica, programa obuke i kroz primjenu specifičnih podataka, kao i korištenje pomoći Europske svemirske agencije pri sastavljanju nacionalne svemirske strategije.

Osim znanstvenog, dugoročan interes Hrvatske u suradnji s ESA-om je i gospodarske prirode, budući da je otprilike 90 posto proračuna Europske svemirske agencije planirano za ugovore s europskom industrijom. Stoga se očekuje da će Sporazum otvoriti nove poslovne mogućnosti za gospodarske subjekte iz Hrvatske, ističe se.

Među područjima na kojima bi se surađivalo su znanost o svemiru, naročito astronomija i astrofizika, istraživanje Sunčeva sustava i solarne zemaljske fizike, istraživanja i primjene promatranja Zemlje, naročito praćenje stanja okoliša, meteorologije, aeronomije i geoinformatike te upravljanje katastrofama.

Tu su i telekomunikacije, uključujući i demonstracije usluga i satelitsku navigaciju te istraživanja mikrogravitacije, posebice biologije i medicine svemira te obrade materijala, razvoj tehnologije, inženjerstvo i korištenje infrastrukture na tlu.

Europska svemirska agencija ima 22 države članice (20 članica iz EU) i ima sporazume o suradnji s još sedam država članica EU (Slovenijom, Ciprom, Latvijom, Litvom, Maltom, Slovačkom, Bugarskom). Hrvatska je jedina država članica EU koja s Europskom svemirskom agencijom nema formaliziranu suradnju.

Prijedlog Odluke, kažu iz Ministarstva, prošao je sve vladine koordinacije te sada predstoji njegovo formalno prihvaćanje, a cilj je potpisivanje Sporazuma do kraja 2017. godine, nakon što prođe i sve koordinacije na tijelima ESA-e.