Zbor HRT-a i maestro Tomislav Fačini predstavili zborski opus Petra Iljiča Čajkovskoga


Na sljedećemu koncertu 21. studenoga Zboru Hrvatske radiotelevizije u Hrvatskome glazbenom zavodu pridružit će se pijanist Danijel Detoni, a na programu će biti skladbe koje uglazbljuju poeziju Miroslava Krleže

Zagreb, 25. listopada 2017. – Zbor Hrvatske radiotelevizije (HRT) pod ravnanjem svojega šefa dirigenta Tomislava Fačinija nastupio je sinoć u Hrvatskome glazbenom zavodu (HGZ), novomu mjestu izvođenja poznatoga ciklusa Sfumato. Nakon što je Latvijski radijski zbor u rujnu otvorio novu sezonu ciklusa, sinoć je i Zbor Hrvatske radiotelevizije nastupio u Hrvatskome glazbenom zavodu, u kojemu je davne 1943. godine održao svoj prvi javni koncert. Bila je to prigoda da brojnoj publici predstave nešto manje poznati dio opusa Petra Iljiča Čajkovskoga – njegove zborske skladbe. Program koji je spojio duhovne zborske skladbe – izbor iz Devet duhovnih zborova – i niz svjetovnih zborskih skladba, poput Slavuja, Legende ili Rano-prerano, pružio je uvid u djelovanje velikoga skladatelja na području ruske zborske prakse 19. stoljeća.

„Mislim da je Čajkovski idealan zbog svoje prirodnosti i jednostavne vokalnosti. To je nešto što leži Zboru Hrvatske radiotelevizije i njegovu konceptu tona. Bila je to prigoda i da se prvi put ozbiljnije sastanemo i pokušamo vidjeti što ansambl nudi i što ja tražim te da nađemo najbolje rješenje”, izjavio je šef dirigent Zbora Hrvatske radiotelevizije maestro Tomislav Fačini.

Zbor Hrvatske radiotelevizije i maestro Tomislav Fačini nizali su pažljivo dramaturški posložene skladbe, od Kerubinske pjesme na početku do Tebi pjevamo i burnoga pljeska koji je uslijedio na kraju i koji je izmamio i dodatak. Maestro Fačini izrazio je zadovoljstvo učinjenim: „Bilo je večeras dosta toga novog: novi dirigent, nova dvorana – iako se mi svi znamo već dugo, pa nije to toliko novo kao što se čini, a novi je i repertoar. Svi smo razmišljali hoćemo li popuniti dvoranu, ali evo, na kraju, čini mi se da možemo reći da smo uspjeli. Hrvatski glazbeni zavod je bio pun i publika je bila više nego zadovoljna, gotovo da nas nisu pustili kući. Ja sam također prilično zadovoljan rezultatom koji smo postigli, a mislim da su i pjevači, što je još važnije. Nadam se da ćemo nastaviti uspješno i veselo i dalje surađivati.”

Sljedeći koncert Zbora Hrvatske radiotelevizije i Tomislava Fačinija na rasporedu je 21. studenoga također u Hrvatskome glazbenom zavodu. Pridružit će im se pijanist Danijel Detoni, a na programu će biti skladbe koje uglazbljuju poeziju Miroslava Krleže.

Hrvatska radiotelevizija
RJ Komunikacije
Prisavlje 3
10 000 Zagreb
telefon: 01 634 3303
telefaks: 01 634 2961
e-adresa: hrt@hrt.hr
hrt.hr, hrti.hrt.hr