Hrvatski radio obilježio 90. obljetnicu radiodramskoga stvaralaštva


Zagreb, 24. listopada 2017. – Svečanim programom pod naslovom I ostat će zvuk Hrvatski radio (HRT – HR) sinoć je u Muzeju suvremene umjetnosti (MSU) obilježio devedesetu obljetnicu radiodramskoga stvaralaštva. Cilj je programa bio izići izvan radijskoga etera i podsjetiti publiku na radiodramu – umjetnički izraz koji Odjel za dramu Hrvatskoga radija (HRT – HR) neprekidno njeguje već devedeset godina, nižući pritom značajne međunarodne uspjehe i promovirajući generacije hrvatskih umjetnika, od pisaca, redatelja, glumaca, skladatelja do prevoditelja. „Javna uloga Hrvatske radiotelevizije desetljećima se ogleda i u bogatome radiodramskom stvaralaštvu kojim Hrvatski radio stvara kapitalna djela radijske dramske umjetnosti, ali i promovira Republiku Hrvatsku i hrvatske umjetnike diljem svijeta”, istaknuo je ravnatelj Poslovne jedinice Program Hrvatske radiotelevizije Renato Kunić.

Vršiteljica dužnosti glavnoga urednika Hrvatskoga radija (HRT – HR) Eliana Čandrlić istaknula je kako je projekt I ostat će zvuk tijekom 2017. godine obuhvatio niz aktivnosti koje su zaposlenici Odjela za dramu Hrvatskoga radija (HRT – HR) provodili tijekom cijele godine te kako je jedna od najvažnijih aktivnosti bila pokretanje mrežnih stranica Radiodrama, koje podsjećaju na bogatu devedesetogodišnju povijest programa i predstavljaju recentne produkcije s ukupno četrnaest različitih radiodramskih emisija na svim trima nacionalnim radijskim programima. Dio te velike povijesti i bogatoga stvaralaštva sinoć su mogli doživjeti i posjetitelji Muzeja suvremene umjetnosti.

„Osnovna ideja projekta I ostat će zvuk bila da se posjetiteljima u Muzeju suvremene umjetnosti predstave raznorodni zvučni radovi, ars-akustični, dokumentarni i igrani, koji nastaju u okviru Odjela za dramu Hrvatskoga radija, koji godišnje emitira više od 150 premijera te je pozornica s najbrojnijom publikom u Republici Hrvatskoj, a vrlo je cijenjen i u cijelome svijetu. Naime, redovito osvajamo nagrade na međunarodnim festivalima, organizatori smo međunarodnoga festivala Prix Marulić na Hvaru, a godine 2011. Dramskomu programu Hrvatskoga radija dodijeljena je Nagrada hrvatskoga glumišta za dugogodišnje djelovanje u promociji hrvatske drame i kazališta te za kreativno oblikovanje radiodrame kao posebnoga, tomu mediju primjerenoga umjetničkog izraza”, istaknula je rukovoditeljica Odjela za dramu Hrvatskoga radija (HRT – HR) Nives Madunić Barišić.
Program je uključivao kolaž ulomaka dokumentarnih i igranih radiodrama, šetnju kroz radiodramske oblike i vrijeme kroz koje su posjetitelje vodili glumci Jelena Miholjević i Mladen Vasary te glazbenu dramaturgiju koju su uživo izveli Adriana Kramarić, Franka Meštrović i Maro Market.

Posjetitelji su imali prigodu pogledati i Radiofonijski performans Ludbreške rode u izvedbi Damira Bartola Indoša, Tanje Vrvilo i Lane Deban, a tim je programom Odjel za dramu Hrvatskoga radija (HRT – HR) obilježio i 90. obljetnicu izvedbe prve hrvatske radiodrame Vatra, koja je emitirana 7. travnja davne 1927. godine. „U medijima toga vremena ostalo je zabilježeno da su Zagrepčani, slično događaju povezanome s emitiranjem Rata svjetova Orsona Wellesa, izlazili na balkone kako bi vidjeli gdje gori”, istaknula je urednica u Odjelu za dramu Hrvatskoga radija (HRT – HR) Lada Martinac Kralj.

Svečanome programu u Muzeju suvremene umjetnosti nazočili su brojni glumci te drugi dugogodišnji partneri i suradnici Odjela za dramu Hrvatskoga radija (HRT – HR), čiji će bogati rad i stvaralaštvo odsada biti dostupni svima na mrežnim stranicama obljetnica.hrt.hr.   

Hrvatska radiotelevizija
RJ Komunikacije
Prisavlje 3
10 000 Zagreb
telefon: 01 634 3303
telefaks: 01 634 2961
e-adresa: hrt@hrt.hr
hrt.hr, hrti.hrt.hr