Novu sezonu Tamburaškoga orkestra HRT-a iz ciklusa U ozračju tambure otvorili hitovi Alfija Kabilja

Zagreb, 23. listopada 2017. – U HRT-ovu radijskome koncertnom studiju Zvonimir Bajsić sinoć je počela nova sezona ciklusa U ozračju tambure Tamburaškoga orkestra Hrvatske radiotelevizije (HRT) i maestra Siniše Leopolda. Brojni su gostujući solisti uz HRT-ove tamburaše izvodili hitove svestranoga glazbenika i kralja hrvatskoga mjuzikla Alfija Kabilja. Bila je to večer posvećena njegovu bogatomu stvaralaštvu iz kojega je za tu prigodu izabrao mahom pjesme iz svojih mjuzikla: Tko pjeva zlo ne misli, Jalta, Jalta, Car Franjo Josip u Zagrebu, Kralj je gol i Madame Hamlet, ali i nekoliko pjesama koje su se proslavile i na domaćim i na inozemnim pozornicama, primjerice, Graševina, Poljubi me za sretan put, Balalajke, Svijet je velik, Tvoja zemlja. Neumorni je skladatelj napisao i jednu novu skladbu za sinoćnju prigodu, duhovitoga Komarca. Stihove su Milana Grgića, Drage Britvića, Ivice Krajača, Željka Krznarića i drugih, koje je znalački uglazbio Alfi Kabiljo, u dobrome raspoloženju izvodili vrsni vokalni solisti: Jasna Bilušić, Mila Elegović, Zrinka Posavec, Vanda Winter, Ervin Baučić, Dražen Bratulić, Max Hozić, Boris Pavlenić, Krunoslav Kićo Slabinac, Đani Stipaničev i Adalbert Turner. Pridružio im se Vedran Kocelj trubačkim solom obogativši tamburaške aranžmane koje potpisuju Vice Zirdum, Tomislav Uhlik, Josip Cvitanović, Stjepan Mihaljinec i Alfi Kabiljo osobno.

„Bila je to izvrsna ekipa glumaca i pjevača koji su stvarno napravili velik posao jer, iako to sve izgleda vrlo pjevno i jednostavno, treba mukotrpno raditi na tome. Orkestar je na čelu s maestrom Leopoldom to izvrsno napravio. Uglavnom, presretan sam što su se iz jednoga tako širokoga vremenskog raspona pokazale sve te stvari koje žive i dandanas. To je zapravo moje najveće zadovoljstvo“, podijelio je svoje dojmove nakon koncerta Alfi Kabiljo.

Zadovoljan je bio i maestro Siniša Leopold koji je s Tamburaškim orkestrom Hrvatske radiotelevizije s ovim koncertom započeo još jednu sezonu nastupa u HRT-ovu studiju Zvonimir Bajsić. „Mislim da nismo mogli ljepše krenuti u novu sezonu, rekao bih s biserima hrvatske glazbe – glazbom Alfija Kabilja, čija je ostavština golema. Njegova djela govore sama za sebe, a i po reakciji publike vidim da su svi bili, malo je reći, zadovoljni i oduševljeni“, istaknuo je Siniša Leopold te najavio bogatu i raznovrsnu koncertnu sezonu.

„Kao i obično, svakoga mjeseca pripremamo neku novu zanimljivu glazbenu priču. Već u studenome, ususret Martinju, pripremamo vinske pjesme iz cijele Hrvatske, a nakon toga se približavamo tradicionalnomu novogodišnjem koncertu 1. siječnja u Hrvatskome narodnom kazalištu u Zagrebu pod naslovom Valceri, polke i druge špelancije. Slijede početkom sljedeće godine koncerti od kojih je jedan posvećen Zagrebu, na kojemu će se pojaviti brojne naše pjevačke legende, među kojima su Drago Diklić, Elvira Voća, Gabi Novak, Radojka Šverko… U ožujku se pripremamo za koncert s Oliverom Dragojevićem, a onda sezonu privodimo kraju već pomalo tradicionalnim koncertom posvećenim mladim glazbenicima, sjajnim učenicima glazbenih škola i studentima Muzičke akademije“, istaknuo je šef dirigent Tamburaškoga orkestra Hrvatske radiotelevizije maestro Siniša Leopold.

Više podataka o HRT-ovim ansamblima možete pronaći na mrežnim stranicama glazba.hrt.hr.

Hrvatska radiotelevizija
RJ Komunikacije
Prisavlje 3
10 000 Zagreb
telefon: 01 634 3303
telefaks: 01 634 2961
e-adresa: hrt@hrt.hr
hrt.hr, hrti.hrt.hr