Jazz orkestar HRT-a otvorio novu sezonu uz pratnju glazbenika Jimija Tenora


Zagreb, 12. listopada 2017. – Svestrani glazbenik Jimi Tenor sinoć je nastupio kao prvi gost nove sezone Jazz orkestra Hrvatske radiotelevizije (HRT) u Muzeju suvremene umjetnosti (MSU) te živopisnim nastupom očarao brojne ljubitelje džeza. Ništa manje nije se ni moglo očekivati od umjetnika koji slovi za jednu od ekstravagantnijih osobnosti na skandinavskoj glazbenoj sceni čija nekonvencionalna kreativnost privlači šaroliku publiku. Klupska glazba, alternativni, eksperimentalni i industrijski rock, elektronička glazba, soul, džez, funk i afrofunk –  sve su to područja na kojima se kao skladatelj, svirač više instrumenata, vokalist i graditelj novih glazbala Jimi Tenor ostvaruje već više od dvadeset godina. Ne treba zanemariti ni njegovo bavljenje fotografijom, režijom i modnim dizajnom.

Finski glazbenik, koji je izvođačka i druga kreativna iskustva stjecao u vodećim svjetskim glazbenim središtima i na najuglednijim džezističkim pozornicama, među kojima su festivali u Montreuxu i North Seaju, za suradnju s Jazz orkestrom Hrvatske radiotelevizije i maestrom Andreasom Marinellom izabrao je glazbu sa svojega albuma Magnum Mysterium, snimljenoga 2015. godine uz UMO Jazz Orchestra iz Finske te još nekoliko skladba za velike orkestre iz ranijega razdoblja karijere.

Prvi je dio koncerta bio stoga rezerviran za Magnum Mysterium. Jedanaest je skladba izvedeno kao svojevrsna suita koja odražava raznolike žanrovske utjecaje. Drugi je dio sadržavao skladbe sa znatno nekonvencionalnijim pristupom potaknutim time što je, kako je autor pojasnio, želio napisati nešto sablasno. „Uživam u luđačkim zvukovima, što je možda čudno, ali to je moj ukus. Volim slobodni džez i eksperimentalne zvukove koji graniče s džezom“, pojasnio je Jimi Tenor, koji se iskazao i kao solist na tenor-saksofonu, i flautist, i pjevač, i recitator, a predstavio je i osebujno glazbalo fotofon koje je sam osmislio.

Opsežan je program zahtijevao i znatan angažman članova Jazz orkestra Hrvatske radiotelevizije pod vodstvom Andreasa Marinella. O prvoj je suradnji Jimi Tenor imao samo pohvalne riječi, osobito zato što je, kako je priznao, riječ o glazbi koja nije uobičajena za velike orkestre.

„Posebno mi je drago da su članovi orkestra bili otvoreni i da su s razumijevanjem i zanimanjem pristupili njegovim zamislima te ih odlično prenijeli“, rekao je Jimi Tenor. Ne začuđuje onda što je nakon koncerta iskazao zanimanje i za snimanje svojega novog materijala s Jazz orkestrom Hrvatske radiotelevizije.

Hrvatska radiotelevizija
RJ Komunikacije
Prisavlje 3
10 000 Zagreb
telefon: 01 634 3303
telefaks: 01 634 2961
e-adresa: hrt@hrt.hr
hrt.hr, hrti.hrt.hr