Preminula dugogodišnja novinarka i urednica HRT ― HR 2 Tanja Devčić


Zagreb, 8. listopada 2017. ― Sinoć je u Zagrebu u 72. godini preminula  dugogodišnja novinarka i urednica Drugoga programa Hrvatskoga radija (HRT― HTV 2) Tanja Devčić. Diplomirala je na Filozofskome fakultetu Sveučilišta u Zagrebu te ubrzo postala suradnicom na Radiju Zagreb. S mnogo novinarske radoznalosti snimala je priče i reportaže, a bila je i među prvima koji su prepoznali važnost ekologije i unijeli ju u novinarstvo. Tako je nastala emisija pod naslovom Z kao Zemlja u kojoj je među ostalim pokrenula projekt obnove maslinika te je za popularizaciju maslinarstva u Republici Hrvatskoj nagrađena brojnim priznanjima.

Tijekom Domovinskoga rata izvješćivala je s ratnih područja, a nakon završetka rata na Drugome programu Hrvatskoga radija (HRT – HR 2)  pokrenula je i punih dvadeset godina uređivala i vodila kultnu emisiju Andromeda. U njoj je s velikim žarom učila i uz brojne znanstvenike približavala astronomiju slušateljima, a radio je postao obrazovna platforma preko koje su tijekom godina brojni mladi zavoljeli znanost.

Tanja Devčić bila je i urednicom Dokumentarnoga programa Hrvatskoga radija (HRT – HR) i dugogodišnja predsjednica Zbora novinara za okoliš Hrvatskoga novinarskog društva (HND). Sudjelovala je u međunarodnome projektu Mitske luke Mediterana i kao profesorica francuskoga jezika predstavljala Hrvatski radio (HRT – HR) na susretima radiopostaja Sredozemlja.  Za emisije o zaštiti okoliša primila je državnu nagradu Eko Oskar i nagradu Velebitska degenija Hrvatskoga novinarskog društva (HND). Nagradom za životno djelo Ivan Šibl Hrvatske radiotelevizije (HRT), koja se dodjeljuje onima koji su svojim stvaralaštvom obilježili vrijeme u kojemu su živjeli, Tanja Devčić nagrađena je 2007. godine. Obavijest o posljednjemu ispraćaju objavit ćemo naknadno na mrežnim stranicama Hrvatske radiotelevizije.

Hrvatska radiotelevizija
RJ Komunikacije
Prisavlje 3
10 000 Zagreb
telefon: 01 634 3303
telefaks: 01 634 2961
e-adresa: hrt@hrt.hr
hrt.hr, hrti.hrt.hr