Programsko vijeće HRT-a raspravljalo o jesenskoj programskoj shemi


Zagreb, 28. rujna 2017. – Programsko vijeće Hrvatske radiotelevizije (HRT) na današnjoj je sjednici raspravljalo o jesenskoj programskoj shemi javnoga medijskog servisa. Tijekom višesatne rasprave iznesene su brojne pohvale i primjedbe, no rasprava je završena bez usuglašena i usvojena zaključka o toj temi. Vršitelj dužnosti glavnoga urednika Prvoga programa Hrvatske televizije (HRT – HTV 1) Bruno Kovačević u uvodnome je izlaganju istaknuo kako se programsko vodstvo pri izradi jesenske programske sheme među ostalim vodilo analizama programa koje su bile svojevrsnim putokazom te kako je ona postavljena s najmanjim vremenskim odstupanjima te uz dosad najmanji proračun. Dodao je i kako bi postojeća shema trebala postati temeljnom programskom shemom ako se pokaže dobrom.

Članovi Programskoga vijeća Hrvatske radiotelevizije tijekom rasprave iznosili su različita mišljenja u vezi s novom programskom shemom. Predsjednik Programskoga vijeća Hrvatske radiotelevizije Zdravko Kedžo izjavio je kako smatra da je ona dobar okvir za sadržaj programa Hrvatske radiotelevizije te kako mu je drago što je u udarnim terminima čak 85 % hrvatskih sadržaja. Podržao je i jasnije određivanje svakoga od programa Hrvatske radiotelevizije te poželio što više uspjeha programskomu vodstvu u budućemu stvaranju temeljne programske sheme.

Novoizabrani dopredsjednik Programskoga vijeća Hrvatske radiotelevizije Nikola Baketa postavio je pitanje u vezi s neuvrštavanjem emisije Hrvatska uživo u jesensku programsku shemu te se zanimao za analizu na temelju koje je donesena ta odluka. Vršitelj dužnosti glavnoga urednika Prvoga programa Hrvatske televizije (HRT – HTV 1) Bruno Kovačević odgovorio je kako ta emisija nije pronašla mjesto u novoj programskoj shemi jer joj je gledanost padala tijekom posljednjih deset godina te jer je prema analizama Službe za korisnike Hrvatske radiotelevizije tijekom posljednje dvije godine primila približno 240 pokuda i svega dvije pohvale. Dodao je da su gledatelji poželjeli manje političkih sadržaja u terminu od 16.00 do 22.00 te kako je u tom terminu nerijetko dolazilo do ponavljanja istih sadržaja i gostiju u različitim emisijama, što se željelo u novoj programskoj shemi izbjeći te ponuditi veći izbor sadržaja. Naglasio je i kako je odluka o ukidanju emisije Hrvatska uživo donesena na temelju analiza Službe za korisnike Hrvatske radiotelevizije te izvješća agencije AGB Nielsen.

Najviše je primjedaba na jesensku programsku shemu imala članica Programskoga vijeća Hrvatske radiotelevizije iz redova zaposlenika Maja Sever, koja je istaknula kako joj je žao što urednik nije spomenuo i brojne pohvale emisiji Hrvatska uživo od strane pojedinih udruga. Zamjerila je što se s Prvoga programa Hrvatske televizije (HRT – HTV 1) na Četvrti program Hrvatske televizije (HRT – HTV 4) prebacuju informativni sadržaji bez prave argumentacije, a gledanost prvoga tjedna nove programske sheme nazvala je debaklom u usporedbi s ljetnom programskom shemom.

Bruno Kovačević na to je odvratio da je Hrvatska radiotelevizija tijekom ljeta bila najgledanija nacionalna televizija u Republici Hrvatskoj te kako je prošle godina bila i najgledanija u državama jugoistočne Europe. Dodao je da se gledanost ostvarena tijekom ljeta ove godine treba uspoređivati s istim razdobljem prošle godine, a ne uspoređivati gledanost tijekom ljeta s gledanošću u svega nekoliko dana jesenske programske sheme.

Premještanje pojedinih emisija na Četvrti program Hrvatske televizije (HRT – HTV 4) zamjerio je i drugi član Programskoga vijeća Hrvatske radiotelevizije iz redova zaposlenika Dean Šoša, koji smatra da je prebacivanjem emisija Global i Labirint Prvi program Hrvatske televizije (HRT – HTV 1) više izgubio nego što je Četvrti program Hrvatske televizije (HRT – HTV 4) dobio. Vršitelj dužnosti glavnoga urednika Prvoga programa Hrvatske televizije (HRT – HTV 1) Bruno Kovačević objasnio je kako Četvrti program Hrvatske televizije (HRT – HTV 4) pokazuje rast gledanosti te ima potencijal prerasti u cjelodnevni informativni program.

Član Programskoga vijeća Hrvatske radiotelevizije Zorislav Lukić pohvalio je novu programsku shemu posebno ističući prikazivanje domaće dramske serije Čuvar dvorca te je zahvalio Hrvatskoj radioteleviziji što je pronašla snage progovoriti o jednome od najmračnijih razdoblja hrvatske povijesti tijekom kojega se država s pomoću svojega aparata obračunavala s pojedincima. To će, smatra Zorislav Lukić, pomoći hrvatskomu društvu da se suoči sa svojom prošlošću. Istaknuo je i kako smatra da politika jest važna, no ne bi trebala biti perjanicom programa Hrvatske radiotelevizije te je u tom smislu pohvalio manje političkih sadržaja.

Među kritičarima je bio i član Programskoga vijeća Hrvatske radiotelevizije Saša Milošević, koji smatra da je Hrvatska radiotelevizija sve manje mjesto kritičkoga razmišljanja te manje prati javni interes. U tom je smislu spomenuo neuvrštavanje emisije Hrvatska uživo u jesensku programsku shemu.

Programsko vijeće Hrvatske radiotelevizije jednoglasno je prihvatilo izvješće Službe za jezik i govor Hrvatske radiotelevizije koje je podnio njezin rukovoditelj Tihomir Janjić ustvrdivši kako se „ne može reći da je kvaliteta govora na javnome medijskom servisu niska ili visoka, nego da se koleba“. Programsko vijeće Hrvatske radiotelevizije u tome je smislu preporučilo vodstvu Hrvatske radiotelevizije da u najvećoj mogućoj mjeri, svakako više nego dosad, uvaži preporuke Službe za jezik i govor Hrvatske radiotelevizije.
 
Na početku današnje sjednice članica Programskoga vijeća Hrvatske radiotelevizije Neda Ritz javno se ispričala bivšemu vršitelju dužnosti glavnoga ravnatelja Hrvatske radiotelevizije Siniši Kovačiću. „Na prošloj sjednici Programskoga vijeća Hrvatske radiotelevizije neosnovano sam i netočno usporedila rad Siniše Kovačića sa smijenjenim urednikom emisije Otvoreno Domagojem Novokmetom“, istaknula je Neda Ritz te dodala kako Siniša Kovačić nije smijenjen s mjesta vršitelja dužnosti glavnoga ravnatelja Hrvatske radiotelevizije nego se po isteku mandata vratio u Informativni medijski servis Hrvatske radiotelevizije u kojemu savjesno obavlja svoje zadatke.

Hrvatska radiotelevizija
RJ Komunikacije
Prisavlje 3
10 000 Zagreb
telefon: 01 634 3303
telefaks: 01 634 2961
e-adresa: hrt@hrt.hr
hrt.hr, hrti.hrt.hr