HRT predstavio monografiju o četrdeset godina nagrade Orlando

Zagreb, 25. kolovoza 2017. – U dubrovačkoj palači Sponza sinoć je predstavljena HRT-ova monografija Nagrada Orlando – 40 godina. Tom monografijom Hrvatska radiotelevizija (HRT) obilježava četrdeset godina neprekinutoga postojanja nagrade Orlando na jednome od najstarijih i najistaknutijih europskih kulturnih festivala, nagrade koja je postala institucijom i koja se dodjeljuje za najbolja umjetnička postignuća u dramskome i glazbenome programu Dubrovačkih ljetnih igara.

„Hrvatska radiotelevizija kao javni medij ima zadaću promicati prave vrijednosti, a ovdje je riječ o kulturi i svim vrijednostima koje su uz to vezane. Dajemo važan doprinos Dubrovačkim ljetnim igrama promicanjem i prezentacijom festivala s jedne strane, te obogaćivanjem i stvaranjem arhive audiograđe i videograđe kroz snimke vrhunskih dramskih i glazbenih izvedbi s druge strane”, rekao je na sinoćnjemu predstavljanju glavni ravnatelj Hrvatske radiotelevizije Kazimir Bačić.

Monografija je nazvana logično i efektno – Orlando – prema srednjovjekovnome vitezu koji već stoljećima na kraju Straduna čuva grad Dubrovnik. Okosnicu monografije čine obrazloženja koja ocjenjivački sudovi svake godine daju najboljim dramskim i glazbenim postignućima. Dramske predstave, a posebno koncerti, događaji su trenutka, događaji koji imaju vremensko ograničenje. „Knjiga je to koja objedinjuje sve dobnike nagrade Orlando od početka, 1976., kada je započela dodjela nagrade, do 2016. godine”, istaknuo je na predstavljanju Zoran Mihajlović.

Hrvatska radiotelevizija večeras od 21.55 izravno prenosi zatvaranje 68. Dubrovačkih ljetnih igara na Trećemu programu Hrvatske televizije (HRT – HTV 3) i na Trećemu programu Hrvatskoga radija (HRT – HR 3). Na završnome svečanom koncertu ispred crkve sv. Vlaha nastupit će prošlogodišnji dobitnik nagrade Orlando za glazbu, ukrajinski violinist Aleksej Semenenko uz Simfonijski orkestar Hrvatske radiotelevizije pod ravnanjem talijanskoga dirigenta Alberta Veronesija.

U izravnome prijenosu gledatelji i slušatelji moći će doznati i tko su dobitnici nagrade Orlando za najbolju dramsku i glazbenu izvedbu na ovogodišnjim Dubrovačkim ljetnim igrama.

Urednica je i voditeljica radijskoga prijenosa Gordana Krpan, urednica televizijskoga prijenosa Marija Ramljak, a redatelj Miljenko Bukovčan. Prijenos će biti moguće pratiti i putem mobilnih uređaja, tableta i računala s pomoću multimedijske usluge HRTi.

Hrvatska radiotelevizija
RJ Komunikacije
Prisavlje 3
10 000 Zagreb
telefon: 01 634 3303
telefaks: 01 634 2961
e-adresa: hrt@hrt.hr
www.hrt.hr