Znate li da u Ninu postoji stogodišnja tradicija tamburice?

Usred plitke lagune na srcolikom otočiću, u blizini današnjeg Zadra,život je otpočeo prije 3000 godina i tu se smjestila starogradska jezgra Nina, stoga se Nin ubraja među najstarije gradove Mediterana. On je prva prijestolnica Hrvata.

U Ninu se nalazi bogata kulturna baština od kojih se izdvajaju dvije crkvice crkva sv. Križa nazvana najmanjom katedralom na svijetu i crkva sv. Nikole u krunidbenom polju. Plaže Nina jedan su od njegovih zaštitnih znakova, a mnogi ih ubrajaju među najljepše u Hrvatskoj pa i u svijetu. Najdulja i najpoznatija od njih je 3 kilometara duga, pješčana Kraljičina plaža. Među darovima prirode, kojima ninsko područje obiluje, sigurno je jedan od najvrjednijih ljekovito blato (peloid) koje se nalazi upravo u blizini te znamenite plaže. Cjelovito područje Nina i okolice jedinstveni je krajobraz rijetkih biljnih i životinjskih vrsta sa 8 NATURA 2000 staništa, 5 endemične, 4 kritično ugrožene, 1 ugrožena i 5 osjetljive biljke te oko 200 ugroženih i rijetkih vrsta ptica.

Tradicija nematerijalne kulturne baštine koje Nin čuva su: očuvano vjerovanje u čudotvorno ukazanje Bogorodice koje se slavi svetkovinama Gospe od Zečeva (500 godina); tradicionalna proizvodnja soli koja se ručno bere još od rimskog doba; vještina gradnje drvenih brodova karakterističnog izgleda – ninska plazulja; liječenje ljekovitim blatom tijekom ljetnih mjeseci na Kraljičinoj plaži još od 1965. i očuvana vještina izrade ninske delicije šokola, tradicija stogodišnjeg sviranja tamburice i klapsko pjevanje.

Očuvana je vještina izrade šokola koji se radi od mesa svinjske vratine specifičnim postupkom, gdje meso najprije odstoji nekoliko dana u morskoj soli, zatim se uranja u kuhano crno vino, a potom se začini različitim mirodijama, a ostatak proizvodnog procesa ostavlja se djelovanju prirodnih čimbenika, posebno bure. Šokol se očuvao kroz manifestaciju Šokolijada, koja se ove godine održala 15. put zaredom zahvaljujući prenošenju tajnog recepta naraštajima u ninskim obiteljima usmenom predajom, bez pisanih tragova. Šokolijadom se ciljano očuvala tradicija koja je već postupno nestajala.Važno je naglasiti da je rijetkost u Dalmaciji postojanje tamburaškog orkestra, a ninski tamburaški orkestar svoju tradiciju čuva 100 godina i kroz proteklih 20 godina osvojio je brojne nagrade. Tamburaški orkestar KUD-a Branimir sastoji se od osnovnoškolaca, koji nastavljaju tradiciju poznatih ninskih tamburaša s početka 20. stoljeća. Mladi sviraju klasičnu glazbu, evergreene, dalmatinsku i narodnu glazbu.Dosegli su neprocjenjive glazbeno-umjetničke domete i u samom su vrhu tamburaške glazbe. Tijekom posljednja dva desetljeća 202 mlade osobe, što čini 15 posto stanovništva Nina, naučile su svirati jedan ili više tamburaških instrumenata, pa to kulturnoumjetničko društvo predstavlja svojevrsnu glazbenu školu, čime se rijetko koja sredina može pohvaliti.Nagrade kroz proteklih 20. godina: Šest zlatnih plaketa 'Tambura Paje Kolarića', deset srebrnih plaketa 'Tambura Paje Kolarića' i dvije brončane plakete 'Tambura Paje Kolarića'. Osvojena je i godišnja nagrada Zadarske županije zbog iznimnih zasluga i važnog doprinosa u razvoju kulture i umjetničkog amaterizma pod dirigentskom palicom pedagoga Andreja Jakuša i osvojeno odličje 'Zlatni Čikin križ'.